Werkgroep Klimaat start met gezamenlijke UV-test – het bouwen van de testopstelling

Werkgroep Klimaat start met gezamenlijke UV-test – het bouwen van de testopstelling Door: Federatie van Technologie branches

Enkele maanden geleden is de werkgroep klimaat gestart met een gezamenlijk initiatief.  Gedurende een periode van twee jaar gaat het effect van zonlicht op diverse materialen getest worden. Dit is misschien geen uitzonderlijke test, ware het niet dat deze testopstellingen op drie locaties (Italië, Maleisië en de Verenigde Staten) komen te staan. Het doel van het initiatief is niet om enkel testresultaten te genereren maar juist het gehele proces te beschrijven, zodat ervaringen met PLOT-leden gedeeld kunnen worden.

Inmiddels zijn de eerste stappen gezet. De frames t.b.v. de testopstelling zijn (bijna) gereed, met dank aan de inspanning van Accell. Mark en Marten-Hans, 2 collega’s bij het Accell Reliability & Research Center, mogen in hun vrije tijd graag praktisch bezig zijn met techniek. Mark heeft zijn eigen scooter onderhoud, verkoop en reparatie bedrijf en Marten-Hans mag graag met hout bezig zijn. Van gitaren bouwen tot overkappingen. Samen nemen ze regelmatig klussen van bedrijven aan als het gaat om het ontwikkelen van test opstellingen of opslagoplossingen.

Zo boden ze tijdens de PLOT meeting bij Accell aan om te kijken met wat voor oplossing ze konden komen voor de field-test opstellingen.

De vraag was te komen met een compacte, lichte opstelling waar 4 platen op bevestigd konden worden onder een hoek om op verschillende plaatsen ter wereld op een dak te plaatsen. Daartoe heeft Accell een zestal frames gebouwd van een opklapbare aluminium constructie die volledig demontabel is (i.v.m. transport).

Na het uitwerken van de zaaglijst, zagen, en afbramen grotendeels een Lego bouwpakket voor volwassenen. Sommige onderdelen waren niet meer voorradig bij de leverancier waardoor er gewerkt werd met alternatieven. De mannen van Accell zijn benieuwd of je als lezer kunt zien welke onderdelen dit zijn (bekijk de video). De 4 platen per opstelling zijn gemaakt van Trespa en bevestigd met RVS bouten met afstandsbusjes om te voorkomen dat andere klimatologische invloeden de test zullen beïnvloeden.

Meer informatie over de werkgroep Klimaat van PLOT