WoTS-parrot neemt een vlucht: Arrow Electronics over de componenten

WoTS-parrot neemt een vlucht: Arrow Electronics over de componenten Door: FHI federatie van technologiebranches

Achter de kleurrijke verschijning van de WoTS-parrot schuilt een heel team. De beursgadget van World of Electronics 2022 is een voicerecorder in de vorm van een papegaai. Achter de schermen is hard gewerkt aan de totstandkoming van dit elektronisch gevogelte. Regional sales manager Huub Vergouwen van Arrow Electronics (standnr. 9B029) vertelt hoe enkele cruciale componenten gekozen zijn.

 Om zorg te dragen voor de componenten van de WoTS-parrot werd de expertise van Arrow Electronics ingeschakeld. “We zijn benaderd door FHI met de vraag of wij componenten voor de WoTS-parrot wilden sponsoren”, verduidelijkt Vergouwen. “Het ontwerp van de beursgadget was al klaar. Dekimo droeg zorg voor het design dus hebben we direct met hen geschakeld. Een aantal IC’s, en de processor dat in het ontwerp stond, was niet voorradig. Als we deze specifieke processor moesten bestellen dan zouden deze nooit op tijd binnenkomen.”

Wereldwijde schaarste
De oorspronkelijk geplande componenten bestellen, was geen optie. De coronacrisis en later de oorlog in Oekraïne zorgden voor een wereldwijde schaarste. “Wij zijn daarom met het team van Dekimo in overleg gegaan om alternatieve componenten te kiezen. Door in onze eigen voorraad te zoeken, vonden we beschikbare materialen die mogelijk aan de gewenste specificaties van de originele processoren voldeden. Toen we deze alternatieven hadden gevonden, reserveerden we direct de voorraad voor de parrot. Zo werden risico’s weggenomen, omdat de gewenste hoeveelheid componenten tijdig leverbaar was. De benodigde NFC-chip bijvoorbeeld was voldoende voorradig dus dat leverde geen problemen op. (NFC staat voor Near Field Communication. red). Uiteindelijk hebben we de processor en de NFC-chip op tijd kunnen leveren.”

Ontwerpfase
Arrow beschikt volgens Vergouwen over een groot aantal services zodat men tijdig op mogelijke materiaaltekorten kan inspelen. Het bedrijf beschikt over veel kanalen waaronder vestigingen in Azië, Amerika en Europa. Mochten er in die filialen geen voorraden meer zijn, dan zijn twee digitale kanalen beschikbaar. “Mocht daar ook niet het gewenste materieel aanwezig zijn, dan kan ons zusterbedrijf Converge soelaas bieden”, verduidelijkt Vergouwen. “Zij kunnen op de open markt naar materialen zoeken. Als dat niet lukt, dan vragen we Silicon Expert om hulp. Zij beschikken over een grote componentendatabase waarin mogelijke alternatieven gevonden kunnen worden om een quick fix oplossing te bieden. Als al deze kanalen niet tot het gewenste resultaat leiden dan is tot slot hulp bij een re-design een mogelijkheid.”

Het heeft voor leveranciers de voorkeur om al in de ontwerpfase betrokken te zijn bij projecten, stelt Vergouwen: “Zo kunnen we meedenken over de componenten. Zijn de gewenste materialen over korte en lange termijn wel leverbaar? En is het project wel haalbaar gezien de levertijden van een oplossing of moet men andere technologie inzetten? Hoe eerder we weten wat de klant wil des te eerder kunnen we de componenten inkopen. Mochten we in een later stadium in het proces betrokken zijn, dan kunnen we indien nodig naar alternatieven zoeken.”

Enorme impact
Het moge duidelijk zijn dat componenten- en materiaalschaarste een enorme impact heeft op de sector industriële elektronica. Het is vooralsnog onduidelijk wat de toekomst brengt. Vergouwen denkt dat de schaarste op den duur wel zal verdwijnen, maar niet op korte termijn: “De coronacisis is nog steeds gaande en speelt zelfs weer op in andere delen van de wereld. Langzaam vergroot een aantal bedrijven de capaciteit, maar tegelijkertijd blijft de handrem erop. Je hebt te maken met een voorspelde groei ten opzichte van de vraag. Fabrikanten zijn echter terughoudend, omdat ze niet met een immense voorraad willen achterblijven als blijkt dat het om een luchtbel gaat en de vraag in de praktijk niet zo groot is. In Nederland zien we dat de vraag erg groot blijft.”

Een vooruitziende blik blijft belangrijk voor zakelijk succes. “Het is voor klanten verstandig om zoveel mogelijk vooruit te plannen en na te denken over de gewenste componenten. Door snel te schakelen, voorkom je dat je bij een crisis, van welke aard dan ook, achteraan de rij staat. Advisering en een grote componentendatabase maken het verschil”, stelt Vergouwen.

Naam
Huub Vergouwen
Organisatie
Arrow Electronics 
Functie parrotproject
Componenten levering en selectie
Functieomschrijving
Regional sales manager