WoTS parrot neemt een vlucht: Contecto en Comdes Componenten over de behuizing van de gadget

WoTS parrot neemt een vlucht: Contecto en Comdes Componenten over de behuizing van de gadget Door: FHI federatie van technologiebranches

De beursgadget van de World of Technology & Science 2022 is een elektronische papegaai. Achter het design, de ontwikkeling en de productie van de WoTS-parrot zit een heel team. In dit artikel leest u over de bijdragen van Contecto (stand: 9C093) en Comdes Componenten (stand: 9B064). Deze twee bedrijven waren samen verantwoordelijk voor de plexiglas behuizing van de gadget: een onmisbaar onderdeel van het opvallende uiterlijk van de parrot. Comdes leverde daarnaast de RFID-readers voor het unlocken van de effecten.

Wilt u in aanmerking komen voor de gadget? Meld u dan nu aan voor een gratis beursbezoek

Voor de WoTS-parrot wordt geen klassieke plastic behuizing gebruikt, maar is gekozen voor plexiglas. Het bedrijf Contecto uit Boxmeer construeerde doorzichtige platen die de elektronica in de gadget zichtbaar maken en tegelijk beschermen.  

Wat is plexiglas
In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is plexiglas van transparant kunststof gemaakt. Het grote voordeel van plexiglas is dat het meer licht doorlaat en dat het tot 25 keer sterker is dan glas. Dit laatste is erg belangrijk op een beurs waar ‘duurzaamheid’ een van de centrale thema’s is.

Het materiaal is bovendien erg flexibel. Een portaalfreesmachine freest de plexiplaatjes voor de gadget precies op maat uit een enorme plaat van twee bij drie meter. In de kop van de machine zit een freesboortje. Hiermee gaat het apparaat systematisch over de plaat heen om op e vooraf ingestelde posities de juiste gaten te frezen. Deze posities zijn voorgeprogrammeerd door onze mechanicaspecialist. 

Schokveilig
Ondanks het feit dat het een eenmalige productie betreft, moet de elektronica in de gadget aan dezelfde strenge EMC-richtlijnen rond schokveiligheid voldoen als andere consumentenapparaten. De bezitter van de gadget mag immers een elektrische schok ervaren tijdens het gebruik. De stroom die door het apparaat vloeit moet op de juiste plek terechtkomen. Plexiglas is stevig en schokveilig genoeg om als behuizing te dienen en kan in alle kleuren van de regenboog worden geleverd. De makers van de gadget hebben gekozen voor geel materiaal omdat dat mooi contrasteert met het zwart-groen van de ‘veren’ van de papegaai en de gouden rand aan de bovenkant.

Voldoende ruimte
Het plexiglas kan niet direct op de PCB-plaat bevestigd worden. Er moet voldoende ruimte zijn tussen de componenten en de behuizing, zodat de werking van de elektronica niet verstoord wordt. Comdes Componenten heeft een spacer geleverd die de gebruiker in vier gaatjes aan het uiteinde van de PCB-plaat moet klikken en waar vervolgens de plexiglasplaat op bevestigt wordt. Zo ontstaat een ruimte van een paar millimeter tussen het plexiglas en de PCB-plaat. Die paar millimeter zijn belangrijk voor de veiligheid en de correcte werking van het apparaat.

Uniek

Het is uniek dat de gebruiker van de gadget aan de achterkant tegen de componenten aankijkt, want normaal kan dat alleen als je een apparaat openschroeft. WoTS-bezoekers mogen de gadget straks zelf in elkaar klikken op de beursvloer, inclusief het plexiglas en de spacers. De verschillende onderdelen zijn verkrijgbaar bij de stands van de exposanten die aan het project meedoen. Als de gadget klaar is, moet hij draadloos geactiveerd worden op de activatieplaat die u vindt op de stands die beschikken over een RFID-reader. Ook dit apparaat is geproduceerd én ontwikkeld door Comdes Componenten.

Wilt u de ‘parrot’ zelf in huis hebben?

De WoTS-organisatie heeft 1.500 exemplaren van de interactieve papegaai laten maken. Als u er een wilt hebben, raden wij u aan om u vandaag nog in te schrijven voor de beurs. De belangstelling voor de gadget is groot en uit ervaring weten we dat de voorraad snel opraakt.

Schrijf u vandaag nog kosteloos in voor WoTS 2022 zodat u straks de trotse bezitter bent van de enige echte WoTS-parrot!