Inline analyse op basis van NIR sensor technologie: toepassingen in de petrochemie

De kwaliteitscontrole van brandstoffen op terminals is tot nu toe een vervelend karwei dat vaak inefficiënt verloopt. Een monster wordt genomen en vervolgens naar een laboratorium gestuurd, waarna het uren kan duren voordat de kwaliteitsresultaten bekend zijn. Is deze staalname bovendien wel representatief?  Near Infra Red (NIR) technologie biedt een alternatief voor deze open sampling methode.

In de leiding zit een meetcel met een lichtbron en een NIR sensor. De brandstof stroomt door de meetcel en de sensor meet de hoeveelheid licht die de brandstof doorlaat. De lichtdoorlaatbaarheid geeft informatie over de chemische samenstelling van de brandstof en door chemometrische analyse wordt duidelijk welke componenten de vloeistof bestaat. Een vloeistof kan op die manier worden geclassificeerd en afwijkingen van de specificaties kunnen worden gedetecteerd gedurende de hele batch.

Tijdens deze sessie zal de NIR sensor technologie verder toegelicht worden en wordt dieper ingegaan op de mogelijke toepassingen voor de petrochemie.

 

Door Katrijn Nys van Agidens en Justin van Dael van Fuqon

 

Terug naar het programma overzicht & bezoekersinschrijving