Netwerkbijeenkomst waterstof – de technische implicaties


LET OP: vanwege grote aantal aanmeldingen is de bijeenkomst verplaatst naar het Van der Valk Hotel Duiven.

Met het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en de harde afspraken in het klimaatakkoord van Parijs, staat de overgang van fossiele brandstoffen naar meer duurzame vormen van energie binnen veel sectoren hoog op de agenda. Ook binnen de industrie.

(Groene) waterstof kan een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie. Op dit moment zijn er echter nog veel (technische) vraagstukken met betrekking tot het gebruik van waterstof in bestaande en nieuwe processen.

Op donderdag 17 januari organiseert de branche Industriële Automatiering een netwerkbijeenkomst over het gebruik van waterstof in het energienetwerk & de procesindustrie. De nadruk ligt op de technische implicaties. Een viertal sprekers zal inzicht geven in lopende projecten en actuele vraagstukken.

De bijeenkomst vindt plaats bij het Van der Valk Hotel Duiven (impuls 2, Duiven). Als lid van de branche Industriële Automatisering en/of de platformen Vloeistof en Energie kunt u zich gratis aanmelden voor deze bijeenkomst. Stuur hiervoor een email naar: susanne@fhi.nl.


Programma netwerkbijeenkomst waterstof

Datum: donderdag 17 januari 2019
Tijd: 12.45 – 17.00 uur
Locatie: Van de Valk Hotel Duiven
Impuls 2, Duiven
Zaal: Beatrix 1 & 2
12.45 Inloop met lunch
13.25 Welkom
13.30

 

Introductie & presentatie Liander, Elbert Huijzer
Elbert Huijzer, strateeg bij Liander, zal ingaan op de vraagstukken bij een netbeheerder. Welke technische problemen zijn er om het gasnet geschikt te maken voor waterstof? En welke praktische stappen zet Liander om dat op te lossen? Aan welke projecten wordt al gewerkt en waarom is waterstof nog geen kant en klare oplossing voor de woningbouw?
14.00

 

Presentatie Gasunie, Ellen van Loo
Waterstof meten: Hyvy stuff? Ellen van Loo, metering expert bij Gasunie, zal de verschillende waterstofprojecten binnen Gasunie kort toelichten, met speciale aandacht voor projecten die al lopen. Hierna zal worden ingegaan op de invloed van H2 op de energiemeting.
14.30: Pauze
14.50:

 

Presentatie Hygear, Ellart de Wit 
Het Arnhemse HyGear ontwerpt en levert waterstofgeneratoren die aardgas of biogas omzetten in zuivere waterstof. Ellart de Wit, CTO van Hygear, zal een overzicht geven van de huidige (industriële) markten voor H2 en ingaan op de  verschillende eisen die klanten stellen aan het product. Daarnaast zal hij inzicht geven in de huidige en toekomstige productietechnologieën van H2.
15.20:

 

Presentatie TNO, Huib Blokland
Huib Blokland, manager Instrumentatie bij TNO, zal ingaan op de technology gap voor het meten van flow en de kwaliteit van waterstof voor diverse toepassingen. De focus ligt op de toepassing ‘mobiliteit’ en het bijmengen van waterstof in het gasnet.
15.50: Vragen en discussie
16.10: Afronding
16.20: Borrel
17.00: Einde