5G in de industrie

5G in de industrie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

(door Eline te Velde)

5G is een veelbesproken onderwerp de laatste jaren en is niet altijd positief belicht. Zo zijn onder andere de politieke problemen en de gezondheidsrisico’s het onderwerp van gesprek. Buiten de negatieve publiciteit zal de consument vooral voordelen ervaren, maar het échte verschil zal 5G maken binnen de industrie.

Het huidige 4G netwerk en Wifi verbindingen bieden al ontzettend veel mogelijkheden voor bedrijven om de connectiviteit te verbeteren, en apparaten en machines met elkaar te verbinden. Echter ervaren deze apparaten nog vaak hinder van overbelaste netwerken en storingen. Het 5G netwerk biedt bedrijven de mogelijkheid om een eigen privé netwerk te creëren. Dit zorgt niet alleen voor een betrouwbaardere verbinding, maar zorgt ook voor meer veiligheid. Dit laatste is een tijd van digitale dreigingen uiteraard erg belangrijk. Daarnaast biedt 5G de mogelijkheid om miljoenen apparaten met elkaar te verbinden, waar dat bij de huidige 4G of Wifi verbinding maar met enkele honderden apparaten mogelijk is.

Wellicht het belangrijkste argument voor 5G de snelheid. 5G bezit namelijk over een ultrasnelle reactie tijd, welke ook wel ‘low latency’ wordt genoemd. Voor consumenten zal het verschil tussen 4G en 5G misschien niet heel groot gaan worden. Voor de meeste huishoudens is een 4G netwerk of Wifi verbinding al toereikend. In de industrie zal de snelheid van het 5G netwerk echter een tal van nieuwe toepassingen mogelijk maken. Dit verschil in snelheid is bijvoorbeeld essentieel bij zelfrijdende auto’s. Ook bij toepassingen waar veiligheid een grote rol speelt, bijvoorbeeld bij het onderhoud van vliegtuigen, kan 5G het verschil maken. Door de enorme reactiesnelheid is het 5G netwerk namelijk een stuk betrouwbaarder.

De voordelen van het 5G netwerk zal een belangrijke rol gaan spelen bij de ontwikkeling van het Internet of Things. Door de enorme toename in bandbreedte maakt 5G het namelijk mogelijk om meer apparaten online te krijgen en biedt het een snellere en betrouwbaardere verbinding. Een tal van bedrijven hebben reeds bewezen dat 5G en IoT een groot verschil kan maken. Zo maakt de Rotterdamse haven bijvoorbeeld gebruik van sensoren voor predictive maintenance. Op basis van de data kunnen toekomstige storingen worden voorspeld, en onderhoud worden uitgevoerd, zonder menselijke interventie.

Het kan echter nog jaren duren voordat Nederland een landelijke 5G dekking heeft. Dit heeft vooral te maken met de financiering. Telecombedrijven zullen enorm veel geld moeten investeren om het 5G netwerk uit te rollen, en de vraag is of de industrie daar aan bij zou moeten dragen. Er zal hoe dan ook een goede samenwerking tot stand moeten komen tussen de telecomproviders en industrie om zo optimaal te kunnen profiteren van deze nieuwe mogelijkheden. Bent u benieuwd geworden wat 5G voor u zou kunnen betekenen?