PAI Community Innovation Award 2016


De Process Analytical Instrumentation (PAI) Community is een netwerk op LinkedIn. Het netwerk bestaat uit professionals die werken met procesanalytische instrumentatie voor diverse industrieën en regio’s ter wereld. Het doel is om eindgebruikers, EIA engineers, distributeurs en fabrikanten bij elkaar te brengen om applicaties en oplossingen te bespreken en met elkaar ervaringen uit te wisselen.

Arenal produceert keramische ultrasone sonochemische analyzers voor diverse industriële applicaties. Ultrasone sonochemie is een combinatie van ultrasone spectroscopie en de directe meetbaarheid van akoestische fysieke eigenschappen van het materiaal dat in contact staat met de keramische sensor. Arenal is het enige bedrijf ter wereld dat keramische ultrasone sensors produceert en spectroscopie toepast in embedded elektronica.

Deze technologie wordt dankbaar toegepast in de ertsveredeling, zoals bij goudextractie en wasmachines voor bauxite of fosfaat. Bij ertsveredeling worden slurries (water met gesuspendeerde deeltjes) geproduceerd om een mix van zand, stenen en mineralen naar de volgende stappen in het productieproces te transporteren.

Het doel van de analyzer is om de dichtheid van de slurries in pijpleidingen of tanks zo accuraat mogelijk te meten. Zodoende wordt er blokkering van de leidingen voorkomen bij een te hoge dichtheid en tegelijkertijd de productie zoveel mogelijk geoptimaliseerd.

Digitale kennisoverdracht

Eén van de leden van de branche Industriële Automatisering is een actief lid van deze community. In de LinkedIn groep worden regelmatig artikelen geplaatst, om aan de andere leden kennis te bieden. Dit doel past heel sterk bij de aanpak van FHI in events en beurzen: sterke samenwerking voor neutrale kennisoverdracht. Arenal heeft in 2016 de Award van deze groep gewonnen voor het beste artikel in dat jaar. De prijs wordt uigereikt door Paul Petersen van FHI.

In 2017 krijgen leden van FHI meer en meer mogelijkheden om op de FHI sites ook dergelijke artikelen te plaatsen en digitaal te netwerken.