Datalogic Laser Sentinel: Laser Veiligheidsscanner

Datalogic Laser Sentinel: Laser Veiligheidsscanner Door: Vierpool

De introductie van de eerste laser veiligheidsscanner Laser Sentinel van Datalogic markeert het begin van een volgende fase van de fabrikant Datalogic.

Datalogic verdiende de afgelopen 45 jaar haar sporen onder meer als innovatieve fabrikant van veiligheidslichtschermen. Sentinel staat voor schildwacht. Een schildwacht die in het verre verleden, het indringers onmogelijk maakte de stad ongezien te betreden. Op vergelijkbare wijze waakt de Laser Sentinel ervoor dat iemand onopgemerkt de gevaarlijke zone van een machine betreedt en daardoor verwond zou raken.

De Laser Sentinel biedt eenvoudige en meest flexibele veiligheidsoplossingen voor uiteenlopende typen van automatische of semiautomatische machines.Met name daar waar de gevaarlijke zone niet recht-toe-recht-aan of inbouwruimte beperkt is en maximale bescherming vereist. Enkele voorbeelden zijn robotcellen, AGV’s en CNC buigmachines.

Bij de ontwikkeling is onder meer aandacht besteed aan de goede algehele industriële inzetbaarheid  Door toepassing van geavanceerde algoritmes in de laserscanner, is de Laser Sentinel beter bestand tegen vuil, rook en vreemd licht. Een 275˚detectiehoek – ten opzichte van de tot voor kort ‘gebruikelijke’ 270˚van anderen – vereenvoudigt de mechanische installatie.

Vooral bij montage op een hoek gaan de extra 5˚ het verschil maken. Met detectie- en veiligheidszones van respectievelijk 40 en 5,5 meter kan bij toepassing op AGV’s gebruik worden gemaakt van een langere remweg. Een langere remweg die weer ten goede komt aan de mogelijkheid om de AGV op hogere snelheid voort te bewegen.

Met 70 instelbare zones ondersteunt de Laser Sentinel AGV applicaties, zodat bij verschillende snelheden of locaties altijd het juiste detectiepatroon aanwezig is. Als gevolg daarvan gaat de AGV beter om met wisselende omstandigheden. De meetresolutie bedraagt 0,12˚ en staat via de aanwezige ethernetpoort onder meer ter beschikking voor nauwkeurig navigeren. De responsetijd van de Laser Sentinel bedraagt 62msec. Deze super snelle responsetijd komt ten goede aan de remweg en vergroot de mogelijkheden qua bewegingssnelheid van AGV’s. Bij machinebeveiliging vertaalt dit zich in compactere veiligheidszones en minder vloeroppervlak benodigd voor de beveiliging van een machine of installatie  

Eenvoudig en flexibel komt onder meer tot uitdrukking door de integratie van 5 resoluties in een apparaat (30, 40, 50, 70 en 150mm): één model scanner instelbaar voor meerdere toepassingen.
De brede inzetbaarheid van de Laser Sentinel wordt verder onderstreept door te voldoen aan de hoogste veiligheidsclassificering voor laserscanners: Veiligheidscategorie Type 3 (EN61496-1), PL d (EN ISO 1384901) en SIL 2 (IEC 61508)

Master/slave
Tot maximaal 4 Laser Sentinel laserscanners laten zich via ethernet met elkaar verbinden. Dit betekent 1 master met maximaal 3 slaves. Alleen de master dient op het veiligheidsrelais en de eventueel benodigde encoder aangesloten te worden. De slave’s communiceren via ethernet met de master zonder tussenkomst van separate controle-unit(s)! Met (een) vereenvoudigde installatie tot gevolg. Wat zo weer voordeel biedt bij installatie en in bedrijf name, als later bij service en onderhoud.

Qua uiterlijkheden gaat het kleurendisplay direct opgemerkt worden, zodat ook op grote afstand de status van de scanner duidelijk afleesbaar is. Ook de verdraaibare M12 connectoren vallen op door het geboden installatiegemak en de mogelijkheid gebruik te maken van standaard aansluitkabels. En niet op de laatste plaats: uitgevoerd in een degelijke robuuste behuizing staat de Laser Sentinel borg voor een goed beveiligde en beschikbare installatie, ook onder ruw omstandigheden.

Voor aanvullende informatie over bovengenoemde toepassingen, neem gerust telefonisch contact met ons op, Verkoop Binnendienst (Sales), tel: 0346 - 594 555.

PDF: Datalogic sensoren_Laser_Sentinel-ENA4

Datalogic sentinel