De uitdagingen in het meten van waterstof

De uitdagingen in het meten van waterstof Door: Federatie van Technologie branches

Tijdens het platformoverleg Vloeistof & Energiemeting op 12 april bij FHI in Leusden geeft Arno Tuinman van Alliander een themapresentatie over de uitdagingen bij het meten van waterstof. Vertrekpunt is een pilotproject in Lochem waarbij monumentale woningen via het bestaande aardgasnetwerk van waterstof worden voorzien. Wil je deze presentatie bijwonen? Meld je dan online aan. Klik hier voor de volledige agenda van het platformoverleg.

Nederland en Europa kennen strengen eisen op het gebied van energie & vloeistofmeting. Zodat je als klant zeker weet dat je de juiste prijs betaalt voor bijvoorbeeld je volle tank benzine of je gasverbruik. Door de energietransitie, in combinatie met digitalisering, zijn er echter ontwikkelingen in de markt die niet meer passen binnen de bestaande kaders. Denk hierbij aan elektrische laadpalen zonder een display of bonnetje waarop je kunt aflezen hoeveel kW je hebt afgenomen, tegen welke prijs. Of de lage dichtheid van waterstof die andere eisen stelt aan de meetapparatuur wanneer je het toepast in het bestaande gasnet.

Het H2 Pilotproject van Alliander in Lochem

Deze en andere onderwerpen komen aan de orde tijdens de FHI platformvergadering Energie & Vloeistofmeting die tweemaal per jaar plaatsvindt. Het voorjaarsoverleg staat gepland op woensdag 12 april aanstaande van 12.00 tot 16.00 uur in Leusden. Naast leveranciers en gebruikers van meetinstrumentatie, zijn ook het ministerie van EZK, NMi Certin en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) vertegenwoordigd in dit overleg. Het overleg van 12 april wordt afgesloten met een themapresentatie door Arno Tuinman van Liander over de uitdagingen van waterstof, meetinstrumentatie en de benodigde regelgeving bij het pilot project H2 in Lochem. Bekijk de volledige agenda hier.

Heb je interesse in deze onderwerpen en wil je graag deelnemen? Meld je dan vooraf aan via deze pagina. Het is ook mogelijk om alleen de themapresentatie bij te wonen, geef dit even aan bij de opmerkingen in het formulier. Voor vragen kan je terecht bij Eline te Velde, eline@fhi.nl.