Drie lessen voor innovatie in de machinebouw

Drie lessen voor innovatie in de machinebouw Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Plenaire sessie met Matthijs Varwijk tijdens het Machinebouw event 2023.

Volgens Matthijs Varwijk, businessdeveloper robotization in logistics bij AWL, is succesvol innoveren in de machinebouw afhankelijk van drie belangrijke lessen. “Om te vernieuwen moet je niet alleen kijken, maar ook zien; nee durven zeggen en luisteren naar je klant.” Hoe kun je als machinebouwer mee in de nieuwe business van vandaag? En wat houden deze drie lessen in? Lees meer en kom erachter.

Machinebouwevent

Matthijs Varwijk is op het Machinebouwevent (december) een van de vele sprekers die onze bezoekers inspireren. In 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch nemen exposanten en bezoekers elkaar mee in de moderne technologie en nieuwe manieren om te innoveren met data.

Lees meer over het event hier

Weten wie je bent
Matthijs begint zijn verhaal met een persoonlijke noot: “Ik ben muziekliefhebber en enorm fan van U2. Een van de redenen daarvoor is dat U2 – zélfs nu de bandleden allemaal in de zestig zijn – vandaag nog steeds shows draait in plaatsen als Las Vegas.” Volgens Matthijs komt dat omdat ze meegaan met de tijd en weten hoe en wanneer ze dat moeten doen.

Er is nog een reden dat Matthijs persoonlijk opent. “De basis van innoveren is weten wie je bent als persoon én als bedrijf.”

De drie lessen van innovatie

Les 1. Pionieren: niet kijken maar zien
“Je kunt vandaag op het Machinebouwevent rondlopen en kijken. Maar zien wat je daadwerkelijk kunt gebruiken voor jouw markt: dat is waardevol”, vertelt Matthijs. Ook is timing belangrijk. Wat zijn de cruciale momenten om te investeren in nieuwe technieken? “Kijk om je heen wat andere roboticabedrijven doen, en zie wat er om je heen gebeurt.” Matthijs haalt een voorbeeld aan: “Kijk maar naar Ford. Dat bedrijf miste het moment om te automatiseren en deed de grote investeringen op het verkeerde moment. Het gevolg: enorme verliezen.”

Les 2. Leer nee te zeggen

“Innovatie is nee zeggen tegen duizend dingen.” – Steve Jobs

Er zijn honderden verschillende manieren waarop je robots kunt inzetten. De valkuil voor een techneut is dat hij ze het liefst allemaal installeert. Maar als je op te veel verschillende dingen inzet, verlies je focus. “Bij AWL richten we ons dus op één innovatie per keer. Bijvoorbeeld op random mixed depalletizing.”

Als je in kaart hebt gebracht op welke automatisering jij je wilt focussen, dan volg je een vaste route. Identificeer de vereisten die je nodig hebt om het project te starten. Leg vervolgens gegevens als beeldmateriaal vast en controleer de resultaten ten opzichte van de vereisten. Implementeer daarna een pilot op de locatie van je klant. Daarna ben je klaar om meerdere installaties te implementeren.

Les 3. Luister naar je klant

“Welke impact kunnen we samen in Nederland maken?” – Matthijs Varwijk

Als je jouw klanten of eindgebruikers goed wilt helpen, moet je naar ze luisteren. Matthijs: “Kijk naar datgene waarin je als bedrijf goed bent.” Hij legt uit hoe dit bij AWL werkt en inspireert daarmee de bezoekers. “Kijk hoe je deze sterke punten kunt inzetten voor de behoeften van jouw klant”, sluit hij af.

Wil jij je ook aanmelden als exposant voor de volgende editie van het Machinebouw event? 

Neem dan contact op met Mirjam Trommel (mirjam.trommel@fhi.nl).