Duurzaamheid van de industrie mogelijk maken

Duurzaamheid van de industrie mogelijk maken Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De actuele uitdagingen voor de productie- en procesindustrie zijn groot en veelzijdig. Met een goede inzet van de beschikbare technologie is veel te bereiken. Voorwaarde is wel dat gezonde keuzes met deskundige mensen worden gemaakt. De kennisoverdracht van bezoekers, sprekers en exposanten op het PPA event legt daar de nadruk op: gezamenlijk de uitdagingen mogelijk maken.

De zeventien ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties stellen niet alleen brede doelen aan de maatschappij, maar ook aan de industrie. Daarbij gaan zij nader in op duurzaamheid van de industrie, een veerkrachtige infrastructuur en de noodzaak van innovatie. In de presentatie van Festo wordt de juiste inzet van technologie besproken. Dat wordt samengevat als Industrie 4.0, waarbij het voor alle betrokken bedrijven in de keten duidelijk is, dat we kansen alleen duurzaam benutten als we de goede voorbeelden volgen. De spreker van Festo zal de mogelijke oplossingen daarom bespreken aan de hand van een aantal concrete cases.

De zeventien SDG’s waren reeds voor de pandemie geformuleerd. De actuele uitdagingen maken het nog duidelijker dat de industrie zich dient aan te passen. De afhankelijkheid van grondstoffen, de gevoeligheid in de supply-chain, hogere energiekosten, de gewenste elektrificatie en het tekort aan deskundig personeel vragen om een strategische en duurzame aanpak in iedere bedrijfsketen.

Hoewel de nadruk in de energietransitie ligt op het elektrificeren van het energie systeem blijft een belangrijke rol weggelegd voor gassen en vloeistoffen. Er zullen grote hoeveelheden waterstof en koolstofdioxide via pijpleidingen getransporteerd worden.

In de presentatie van Krohne komt het op afstand monitoren van druk, temperatuur en stroomsnelheid in pijpleidingen aan de orde. Door deze monitoring en de slimme data-analyse kan in een vroeg stadium bijvoorbeeld een eventuele lekkage gedetecteerd worden, om catastrofes te vermijden. Deze technische mogelijkheden worden wederom getoond aan de hand van praktijkvoorbeelden.

U kunt zich als industrieel eindgebruiker, OEM’er of system integrator kosteloos registreren voor een bezoek via deze link.