FHI Tech Stories: Pedak meettechniek wisselt steeds meer kennis uit

FHI Tech Stories: Pedak meettechniek wisselt steeds meer kennis uit Door: Federatie van Technologie branches

Meten is weliswaar weten, maar om goed te kunnen meten, is kwalitatieve meetapparatuur nodig. Pedak meettechniek, lid van de FHI-branche Industriële Automatisering levert antwoorden op meetvragen van klanten. In deze aflevering van FHI Tech Stories spreken we met Roland Vossen, directeur van Pedak.

Pedak meettechniek levert oplossingen aan bedrijven en instellingen met een meetvraag. Meetvragen op het gebied van temperatuur, luchtvochtigheid, druk, enz. in bijvoorbeeld voedingsmiddelenindustrie, universiteiten, onderzoekslaboratoria, cleanrooms en industrie. Pedak levert alles op het gebied van meten, weergeven, monitoren en controleren. Denk hierbij aan: sensoren, displays, dataloggers, monitoring, handmeters, kalibratie en onderhoud.

Door: Dimitri Reijerman

“We zijn al bijna vijftig jaar actief met meettechniek in verschillende branches, van de bakker op de hoek tot de grote ziekenhuizen en chipproducenten", zegt directeur en eigenaar Vossen met trots. "We hebben de focus liggen op een aantal branches en productgroepen, zoals de cleanrooms, operatiekamers en de farmaceutische industrie. Daar kunnen we met hele nauwkeurige luchtvochtigheidssensoren en verschildruksensoren het klimaat goed bewaken. In deze tijden met hoge energieprijzen kun je daar bovendien aanzienlijke energiebesparingen mee behalen, omdat je door nauwkeuriger te meten ook minder hoeft te regelen.

 “Ook de agrarische sector is een groeitak voor Pedak meettechniek. Denk hierbij aan vertical farming. Daarmee kun je volgens een vast recept indoor en met een egale kwaliteit planten laten groeien. Maar dat kun je alleen doen onder hele nauwkeurige condities waaronder luchtvochtigheid, temperatuur en CO2. Daarnaast zijn we sterk vertegenwoordigd in de voedingsindustrie. Vrijwel alle grote voedselproducerende bedrijven hebben apparatuur van ons om de houdbaarheid van een product te bepalen. Daarbij kijk je naar de hoeveelheid water in een product.”

Infraroodtechnologie

Toch wordt er in nog veel meer sectoren gebruikgemaakt van de meetapparatuur van Pedak meettechniek, zo zegt de directeur: Zo vind je onze producten ook in de machinebouw, met name bij bedrijven die de grotere machines ontwikkelen. Daarbij komt infrarood-temperatuurmeting om de hoek kijken. Zo kun je contactloos de temperatuur meten van producten die op de lopende band liggen of uit een oven komen. Maar we hebben ook een applicatie waarbij een zelfrijdend voertuig met een warmtecamera kijkt of er nog mensen of dieren in de buurt zijn, dus een stukje veiligheid.”

Pedak meettechniek levert met name apparatuur van een selecte groep fabrikanten, stelt Vossen: "Sinds het bestaan van Pedak hebben we een aantal dealerschappen en langdurige relaties met fabrikanten van sensoren. Door die nauwe relaties zijn we betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Wij signaleren ontwikkelingen in de markt, weten wat de behoefte van de klant is en kunnen daarmee inspelen op deze wensen. Verder hebben we één eigen product: een display voor cleanrooms. Dit display geeft bijvoorbeeld aan of een operatiekamer geschikt is om te betreden. Voor dit product hebben we zo’n tien jaar geleden vanuit FHI ook een award gewonnen, en dit product wordt ook nog steeds doorontwikkeld.”

Adviesrol

Naar de toekomst toe ziet Vossen een steeds belangrijkere rol weggelegd voor advisering: “De laatste jaren bemerken we dat er steeds minder technische kennis bij klanten aanwezig is. Zo zien we steeds meer vragen over hoe een product precies moet worden toegepast. Als Pedak zijnde willen we daarvoor een kenniscentrum zijn en geen dozenschuiver. Samen met een klant willen we goed kijken naar een oplossing. Dat vergt vaak flink doorvragen bij de klant.”

“Wij organiseren hiervoor jaarlijks een aantal kennissymposia. Die gaan bijvoorbeeld over een bepaalde meetgrootheid of een specifiek probleem in de markt. Ook geven we in-company-trainingen die gaan over meettoepassingen bij de klant.”

“We willen de komende jaren Pedak meettechniek als kenniscentrum wijd bekend maken naar de buitenwereld. Zo willen we nog meer gaan inzetten op kennisdeling en ondersteuning. Denk hierbij aan blogs, application notes, webinars en content voor technische support. Verder blijft het belangrijk om de juiste producten te hebben. Ik wil als Pedak niet in een markt actief zijn waar de prijs het belangrijkste is. Onder andere de luchtvochtigheidsmeters zijn daar gevoelig voor, waardoor wij ons focussen op de nichemarkt van cleanrooms en vertical farming. Daar is de kwaliteit veel belangrijker dan de prijs. Verder investeer ik veel in onze technische afdeling, omdat klanten om steeds meer ondersteuning vragen. Dit kan zowel technische ondersteuning op afstand als ook op locatie zijn.”

Rol van FHI

Als trouw FHI-lid is Pedak betrokken bij beurzen en events van de brancheorganisatie, maar volgens Vossen maakt zijn bedrijf ook graag gebruik van de diverse diensten voor leden: “We doen al sinds de jaren tachtig mee met beurzen als de World of Technology & Science. Vanuit FHI is de ondersteuning voor het mkb belangrijk. Als ik als bedrijf zaken als regelgeving, personeelszaken en juridische zaken zelf moet uitzoeken, dan is dat in de praktijk gewoon erg lastig. Wij vinden het fijn dat FHI als organisatie daar de geschikte mensen voor heeft en dat voor elke branche uitzoekt en communiceert. Dat ontzorgt ons en geeft ons een stukje rust."

Tenslotte heeft de Pedak-directeur nog een tip voor FHI: "Binnenkort komen de nieuwe pensioenregelingen aan. FHI moet daar heel alert op zijn. Mogelijk kan FHI ook bedrijven ondersteunen bij zaken als energielabels voor bedrijfsgebouwen."