Gefocust en nauwkeurig

Gefocust en nauwkeurig Door: Helukabel B.V.

Scansonic MI GmbH is gespecialiseerd in optische systemen voor robotgestuurde laserbewerking. De modules van het hightech bedrijf in Berlijn zijn voorzien van speciale ROBOFLEX-kabels van HELUKABEL. Deze kabels zijn bestand tegen mechanische spanningen zoals buigen en torsie, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in industriële robots.

Laserbewerking is tegenwoordig in veel sectoren gemeengoed - en om goede redenen: lassen, solderen, snijden of laserharden met behulp van gerichte laserstralen is schoner, sneller en nauwkeuriger dan met de meeste andere productietechnologieën. Lasers zijn vooral populair waar kwaliteit en uiterlijk een grote rol spelen - bijvoorbeeld bij het verbinden van zichtbare onderdelen in de automobielindustrie.

Om de diverse en strenge taken van moderne productie-installaties te vervullen, vereist elke laser een speciaal optiek. Deze complexe optische systemen geleiden, veranderen en focussen de straal om specifieke taken uit te voeren. "Dezelfde laser kan zowel voor het verbinden van materialen als voor het snijden ervan worden gebruikt", legt Christian Schwerdt uit. Hij is teamleider inkoop bij Scansonic MI GmbH, een toonaangevende fabrikant van laseroptiek. Het in 2000 opgerichte bedrijf uit Berlijn levert onder andere oplossingen voor lassen, solderen, snijden en oppervlaktebewerking.

EEN MODULAIR SYSTEEM VOOR SPECIALE EISEN

Het succes van Scansonic is gebaseerd op een systeem dat bestaat uit verschillende modules die worden gecombineerd, afhankelijk van de specifieke eisen van de klant. "Zo kunnen we ongewone of zeer gespecialiseerde toepassingen op een economische manier realiseren", zegt Schwerdt. Dergelijke toepassingen worden steeds relevanter in het snel groeiende e-mobiliteitssegment: "Ongeacht of het gaat om elektromotoren, vermogenselektronica of accu's - laserlassen wordt op bijna elk onderdeel uitgevoerd - en op een extreem hoge standaard", wijst de expert erop. "Naden moeten bijvoorbeeld gasdicht gesloten zijn, kleine onderdelen met elkaar verbinden of vrij zijn van zichtbare spatten of onregelmatigheden in het oppervlak." Elke toepassing stelt dus unieke eisen aan de laser en zijn optiek.

De talrijke kabels voor laserbewerkingsoptiek worden gebruikt voor stroom- en datatransmissie en voor aansluiting op robots en besturingskasten.
De talrijke kabels voor laserbewerkingsoptiek worden gebruikt voor
stroom- en datatransmissie en voor aansluiting op robots en besturingskasten.

 

De systemen worden gemonteerd op een industriële robot waarvan de assen de gewenste bewegingen mogelijk maken. Bovendien zijn de producten van Scansonic niet gebonden aan een specifieke robotfabrikant - ze kunnen universeel worden gebruikt. "In ons eigen laserlaboratorium - een van de grootste in zijn soort ter wereld - hebben we veel verschillende soorten robots, wat betekent dat we uitgebreid prototypes van nieuwe toepassingen voor onze optiek kunnen ontwikkelen en optimaliseren," beschrijft Schwerdt. Deze combinatie van knowhow en flexibiliteit maakt Scansonic een gewilde partner voor veel gerenommeerde ondernemingen, van middelgrote bedrijven tot grote ondernemingen.

Kabels zijn belangrijke componenten bij laserbewerking. Ze sturen stroom en gegevens door de systemen en verbinden deze via de robot met de schakelkast. Een betrouwbare prestatie is van het grootste belang, aangezien elke storing kan leiden tot een kostbare productieonderbreking. Tegelijkertijd zijn de kabels onderhevig aan voortdurend veranderende buig-, torsie- en trekbelastingen als gevolg van de bewegingen van de robot. Daarom zijn kabels nodig die specifiek voor dit toepassingsgebied zijn ontworpen, om ongewenste slijtage en schade aan de kabel bij langdurig gebruik te voorkomen.

ONTWORPEN VOOR ROBOTS

Scansonic vertrouwt op HELUKABEL voor deze kritische componenten. De toonaangevende leverancier van elektrische verbindingstechnologie, die al een aantal jaren een gekwalificeerde leveringspartner van de laserspecialist is, rust de optische apparaten in Berlijn onder andere uit met vier verschillende soorten robotkabels. Deze zijn gebaseerd op de succesvolle productfamilie ROBOFLEX, die speciaal is ontworpen voor gebruik op en met robots. "De kabels zijn bestand tegen chemische en thermische belastingen en mechanische belastingen zoals torsie en buiging", legt Vincenzo Rio, global segment manager voor robotkabels bij HELUKABEL, uit. "Op verzoek zijn er ook kabelvarianten beschikbaar die bestand zijn tegen olie en lasvonken." De merknaam ROBOFLEX omvat sensor-, data-, besturings- en motorkabels en omvat daarmee het hele toepassingsspectrum van kabels in de robotica.

   In zijn eigen laserlaboratorium ontwikkelt en optimaliseert Scansonic nieuwe toepassingen voor zijn bewerkingsoptieken op verschillende soorten robots.
In zijn eigen laserlaboratorium ontwikkelt en optimaliseert Scansonic
nieuwe toepassingen voor zijn bewerkingsoptieken op verschillende soorten robots.

EEN LEVERANCIER DIE GEEN WENS ONVERVULD LAAT

Dankzij dit sterke totaalpakket is Scansonic uitermate tevreden over HELUKABEL. Schwerdt twijfelt er niet aan dat de succesvolle zakelijke samenwerking, die al zo'n 10 jaar bestaat, ook in de toekomst zal worden voortgezet. "Vanwege het tijdrovende en dure kwalificatieproces houden we er niet van om zomaar van leverancier te veranderen", zegt hij. "Met HELUKABEL zouden we daar geen enkele reden toe hebben. De kwaliteit, beschikbaarheid en service zijn gewoon goed - er is niets dat verbeterd zou kunnen worden."

________________________________________________________________

OVER SCANSONIC

Wie:

Scansonic levert specialistische systemen en oplossingen voor laserlassen, lasersolderen en laserharden, en biedt ook bijbehorende sensortechnologie en kwaliteitsbewaking. Al in 2000 zette het Berlijnse bedrijf een nieuwe standaard in de industrie toen het zijn allereerste product lanceerde: het innovatieve optische bewerkingsgereedschap voor lasersolderen was het eerste in zijn soort om zeer fijne verbindingen op autocarrosserieën te beheersen.

Wat:

De producten van Scansonic worden vooral gebruikt in de automobielindustrie, de bouw van spoorvoertuigen en in de energiesector. Het bedrijf is wereldwijd een toonaangevende leverancier van lasersystemen voor assemblageverbindingen. Scansonic maakt deel uit van de Berlin.Industrial.Group. (B.I.G.), een conglomeraat van vijf technologiebedrijven met elk hun eigen focus.

Dit en vele andere boeiende artikelen vindt u ook in het huidige nummer #12 van ons klantenmagazine POWER. Lees ‘m nu!