Industriële Communicatie in de Proces industrie


Met de te verwachten stabiele lage olie prijs, zijn er veel investeringen binnen de olie & gas wereld terug getrokken. Toch blijft de markt van proces industrie een interessante markt voor automatisering oplossingen. Want met creatieve oplossingen kunnen bijvoorbeeld opslag / overslag terminals flexibel worden ingezet, waarmee er een hogere bezettingsgraad kan worden gerealiseerd en zo de plant rendabel kan worden ingezet. Door de lange historie en de traditionele oplossingen welke worden toegepast binnen de proces industrie is er nog veel verandering mogelijk. Binnen de wereld van PI (PROFIBUS, PROFINET en IO-Link) zien we vandaag de dag steeds meer adoptie van PROFIBUS binnen de proces industrie.  Als “proven” technologie kan men met een gerust hart deze veldbus integreren.

Als vereniging hebben we de eindgebruiker in de workshop: Industriële Communicatie in de Proces industrie, laten zien wat de mogelijkheden en de voordelen zijn van het gebruik van de door de vereniging beheerde protocollen PROFINET, PROFIBUS en IO-Link.

Door gebruik te maken van standaardisatie, eenvoud en eenduidigheid kan flexibiliteit worden geboden en fouten worden geminimaliseerd. Ook zorgt de eenvoud ervoor dat medewerkers uniform inzetbaar worden. Belangrijk hierbij is dat er transparantie aanwezig is, hierbij helpt het als er gecommuniceerd wordt met een open standaard.

Door de samenwerking van DWG Automation, PROCENTEC en Auma Benelux in de eerste lezing genaamd “Flexibilisering in de haven door creatief ontwerp”, werd direct inzichtelijk dat de protocollen PROFIBUS, PROFINET en IO-Link leveranciers onafhankelijk kunnen worden ingezet. Aangevuld met de lezing van ATS, Applied Tech Systems waarin de technische details werden toegelicht  en er praktisch zaken werden besproken met scope beelden als ondersteuning. Er werd niet “onder de motorkap” gekeken van de protocollen, maar in de motor!

Met de introductie van een aantal PROFINET producten binnen hun portfolio gelooft ook Endress+Hauser in de kracht van PROFINET. Op zoek naar nog meer gemak, snelheid en flexibiliteit is de inzet van PROFINET in de procesindustrie de oplossing. Steeds meer instrumentatie leveranciers integreren PROFINET in hun producten om de producten SMART te maken. Voor een juiste werking binnen uw omgeving is een juiste configuratie van essentieel belang. Endress+Hauser gaf in een live demonstratie aan, dat de gebruiker bewust moet zijn van de PROFINET mogelijkheden, waarna er een keuze gemaakt dient te worden of men een instrument eenvoudig wil vervangen of niet. Na de mechanische en elektrische vervanging van het instrument wordt het verschil bepaald door een handmatige of automatische configuratie instelling van het instrument. Essentieel hierbij is de kennis van de mogelijkheden van het instrument en van PROFINET, waarbij de kennis op plek nummer één moet staan, deze kennis kan men opdoen door het volgen van de juiste training.

Maar waarom hebben we dan nog IO-Link? Dat was een terechte opmerking bij de lezing van Turck, na de lezing van Endress+Hauser waarbij de eenvoud van het PROFINET producten was getoond. Het antwoord hierop betreft bandbreedte, eenvoud en kosten. PROFINET apparatuur maakt gebruik van een grote hoeveelheid data waarbij IO-Link werkt met kleine pakketjes data van enkele bits, dit maakt de belasting van het netwerk minimaal. Daarnaast zijn IO-Link sensoren relatief lager in prijs.

Dat we PROFIBUS PA kunnen inzetten in explosiegevaarlijke omgevingen was voor de bezoeker geen openbaring, maar binnen de installatienormen is er veel veranderd en dus reden om het één en ander toe te lichten, zoals nieuwe apparatuur markering, strengere regelgeving en nieuwe testprocedures voor kabels. In de lezing van Weidmüller werden vele aspecten in een luchtige vorm besproken en de conclusie van deze lezing was dan ook dat verandering van normen een continu proces betreft, waarbij je geen expert hoeft te zijn om dit te begrijpen. Gebruik gewoon je gezonde verstand en benader het stap voor stap, waarbij de documentatie van de leverancier je al een eind op weg kan helpen.

De reactie van de bezoeker was erg positief waarbij de leden van PI Nederland veel kennis hebben gedeeld. Dit was een workshop speciaal gericht op de proces industrie, waarbij de PROFIdag de volgende activiteit betreft. De PROFIdag is niet alleen toegespitst op de proces industrie, maar ook op de productie industrie en de machinebouwers, al met al een branchebreed evenement met veel informatie op één dag. Noteert u één december Evoluon Eindhoven vast in uw agenda?