Inspiratie en geleerde lessen op WoTS 2018

Inspiratie en geleerde lessen op WoTS 2018 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Meer dan 22 duizend bezoekers hebben de weg naar de beurs World of Technology & Science 2018 weten te vinden. Deze editie waren er weer diverse thema’s, adviesroutes, exciting projecten en seminars die met medewerking van een grote groep exposanten is vormgegeven.

Dit jaar zijn de twee titels World of Technology & Science en Industrial Processing voor het eerst geïntegreerd in één beurs en dit is menig bezoeker goed bevallen. Industrial Processing maakt het plaatje compleet, omdat het instrumentatiegedeelte van van de World of Automation mooi overliep naar de totale natte en droge procesindustrie.

Voor het thema IoT – Industrie 4.0 was de belangstelling groot, niet alleen de adviesroute maar ook het seminar werd druk bezocht. Airborne, Duijvelaar Pompen en 247 TailorSteel vulde het seminar met concrete voorbeelden van Industrie 4.0. Vroegtijdig werden enkele sprekers betrokken bij het seminar, door op locatie een film op te nemen van deze innovatieve broedplaatsen. Het aantal deelnemers aan de route benadrukte ook dat het thema speelt bij de leveranciers. Verder werd het ‘Geld verdienen met Machinebouw’-seminar goed bezocht. Sprekers namens AWL-Techniek, MPS Systems, VanRiet Group en VMI Group wisten het publiek te boeien met een mooi aanvullend programma.

Gezamenlijk met een negental instrumentatieleveranciers werd er een Virtual Reality (VR)-installatie ontwikkeld. Hier kon het publiek kennis maken met een breed scala aan vernieuwende instrumentatie van verschillende leveranciers. Daarnaast was er de mogelijkheid om VR te ervaren. De inzet van VR zal een grote vlucht nemen binnen het technisch onderwijs en voor de inzet van operators en (onderhouds)monteurs in de nabije toekomst. In de samenwerking met het opleidingsinstituut STC Group kwam het belang van een goede afstemming tussen het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt ook naar voren.

Het begrip Life Cycle Management werd door verschillende leveranciers besproken in een seminar, waarbij termen als spareparts, absolute en obsolessence vaak terugkwamen bij de verschillende sprekers. De verkrijgbaarheid van instrumenten blijkt een groot dilemma. Het niet meer leverbaar zijn van componenten zorgt voor ad-hoc oplossingen of zelfs ongeplande uitval. Verschillende machinebouwers en plant owners hebben problemen met de verkrijgbaarheid van producten. Maar liefst 15% van de end-of-life meldingen komt 30 dagen voor het end-of-life moment, 80% van de end-of-life meldingen binnen 6 maanden. Soms kost iets redesignen al langer. Heel frustrerend voor een machinebouwer als een bedrijf start met een design, zij producten gebruikt die op korte termijn worden uitgefaseerd. Uitfaseringen van producten worden door leveranciers meestal wel gecommuniceerd, maar deze berichten bereiken veelal niet de juiste personen. Als toehoorder zou je direct denken aan een grote database van componenten met datasheets en 3D-ontwerpen, die gevuld kan worden door alle componentenleveranciers. Als iedereen op deze plek de status van beschikbaarheid kan opgeven dan is de oplossing nabij!

Als binnen deze database dan ook nog de energieopname wordt opgenomen, kunnen we het volgende topic namelijk direct koppelen. Wat moet ik nu doen voor een energie-efficiënte fabriek in 2028? Dat was de titel van het seminar tijdens de WoTS. Door de RVO werden de kaders van de toekomst gecreëerd, waarbij de energietransitie van de industrie wordt gezien als een kans. In totaliteit zal 43% van de emissies moeten worden gereduceerd, als we 2015 tegenover 2030 zetten. Meer dan een kwart heeft betrekking op de Industrie, waarbij de opwekking van energie een kwart betreft. Al met al kunnen er grote resultaten worden behaald binnen de energieconsumptie. Niet alleen met energiebesparende maatregelen, maar ook met het hergebruiken van energie.
Wij kijken uit naar World of Technology & Science 2020, waarbij we veel facetten van afgelopen editie zullen tegenkomen maar ook veel nieuwe oplossingen. Want één ding is zeker: de technische ontwikkeling is nog nooit zo hard gegaan.