Koppelen van mensen, bedrijven en machines


In het Hart van Holland kwam technisch Nederland op 16 maart 2017 bij elkaar om gezamenlijk te discussiëren over de vele facetten van Industrial Ethernet. De hoge opkomst bevestigt de integratie van steeds meer digitale communicatie op de industriële werkvloer. Als opening benadrukte Mike Balm van Thales de steeds nauwere betrekkingen tussen verschillende devices, of dit nu thuis of op het werk is, Thales ziet graag één platform waar alles bij elkaar komt, in plaats van de vele applicaties die nu vaak naast elkaar draaien.

Daarnaast is er een groot project bezig om security te decentraliseren om zoveel mogelijk veiligheid te garanderen in een flexibele omgeving. Men ziet beveiliging niet als een grote schil, maar als individuele bestanden welke allen apart worden beveiligd, ook wel Content Based Security. Na de visie van Thales benoemde Henk Capoen van CATAEL belangrijke elementen binnen de digitale revolutie. Hij begon met de verandering van de PLC in de afgelopen jaren, het werkpaard van de industriële wereld, de controller in de zware industriële omgeving. De PLC is in de jaren naast een besturingssysteem ook een communicatiesysteem geworden. Of de embedded PC de PLC heeft verdreven, daar hebben we nog geen antwoord op. Wel hebben we vandaag de dag steeds meer functionaliteiten aan beide apparaten toegevoegd, zo wordt er grote inzetbaarheid gegarandeerd. Naast een bredere inzet zijn ook de functionaliteiten van een PLC breder geworden, taken als rechtstreekse communicatie naar databases, MES en/of ERP applicaties. Door deze integratie wordt de nadruk op cybersecurity groot en dit begint bij de menselijke factor, veel factoren kunt u door een juiste instructie op voorhand tegengaan.

Mocht u vandaag de dag de keuze moeten maken tussen een PLC of een embedded PC, dan is het antwoord nog lastig. Er kwam namelijk een verassend antwoord vanuit een ethical hacker, namelijk dat de hacker vaak de taal / de protocollen niet beheerst van de PLC en dus het lastiger en minder aantrekkelijk is voor de ‘standaard’ hacker.

In het vervolg van het programma kwamen onderwerpen als cybersecurity, het gebruik van glasvezel, het gebruik van draadloos en thema’s als IoT en Industrie 4.0 aan bod. Er werden veel praktisch tips gegeven over de inzet van beveiliging binnen een netwerk en praktijk cases over het draadloos toepassen van sensoren.

Als trend wordt er een grote adoptie van sensoren en automatisering binnen de agri sector gezien. Een tweetal sprekers kwamen dan ook aan bod, Henk Mesken van Mesken Haule gezamenlijk met Marcel Tuit van Weidmüller Benelux presenteerde gezamenlijk een groot redundante machinenetwerk van aanvoerlijnen, persen en inpakrobots. Gevolgd door het grote voedsel vraagstuk, waar het bedrijf Lely dagelijks mee te maken heeft en waar factoren als automatisering en data een zeer grote rol in spelen. Lely gaf namelijk als afsluiter van de dag hun visie, met een beeld over de toekomst welke eigenlijk al realiteit is, zo werd de onbemande tractor getoond en werd er een inkijkje gegeven in de toekomst van agri.

Industrial Ethernet 2017 mogelijk gemaakt door de leden van FHI en PI Nederland werd door de bezoeker erg gewaardeerd. Achter de schermen wordt er al gewerkt aan de 2018 editie. Graag houden wij u hiervan op de hoogte.