Met deze stappen bereik je energiebesparing in industriële processen

Met deze stappen bereik je energiebesparing in industriële processen Door: Schneider Electric Nederland

De industrie heeft te maken met een ongekende energiecrisis, de kosten stijgen enorm en naast bedrijven hebben ook veel huishoudens te maken met zorgen over het energieverbruik. 40 procent van de energie in Nederland en België gaat naar de industrie en daarvan gaat 70 procent naar elektrisch aangedreven systemen. Het analyseren van het energieverbruik wordt dan ook steeds belangrijker. Maar hoe doe je dit nu precies? Thomas Vermeir, Offer Marketeer Drives & Drive Systems bij Schneider Electric, zet de volgende concrete stappen uiteen.

Stap 1: Onderzoek de motoren in jouw fabriek

De motor staat bekend als het werkpaard van de industrie en dus als grootgebruiker van elektriciteit. Een elektromotor zet elektrisch vermogen om in mechanisch vermogen en de mate waarin dit gebeurt wordt het motorrendement of de motorefficiëntie genoemd. Motoren kunnen worden geclassificeerd in vier efficiëntiestandaarden: standard IE1, high IE2, premium IE3 en super premium IE4 en de laatste standaard IE5, welke minstens 20 % efficiënter is dan IE4. Hoe minder motorverliezen, hoe hoger de efficiëntiestandaard is en hoe minder energie de motor verbruikt.

Stap 2: Kijk of je toerentalvariatie toe kunt passen

Als een elektromotor onder spanning wordt gebracht, loopt deze aan naar een vaste snelheid. Zonder een hulpmiddel is deze snelheid echter niet te regelen en kan er energieverspilling plaatsvinden. De toepassing loopt immers op volledige kracht terwijl wellicht 30% minder kracht nodig is. Het meeste efficiënte hulpmiddel voor het aanpassen van de snelheid in de elektromotor is een frequentieregelaar. Door het gebruik van de frequentieregelaar, zorg je dat er toerentalvariatie mogelijk wordt. Je kunt het toerental dus laten zakken en dit is gunstig als je energiebesparing wil bereiken.

Stap 3: Meten is weten

Meetgegevens zijn cruciaal bij het analyseren van energieverbruik. Door apparatuur digitaal met elkaar te verbinden kan alle energiedata gecentraliseerd worden. De verzamelde data kunnen daarmee verwerkt worden tot visualisaties en unieke inzichten geven in een overzicht, beschikbaar voor belanghebbenden. Deze geven de gebruiker een beeld over het totaal- en deelverbruik van industriële installaties. Dit kan een eerste indicatie geven die aanzet tot besparing.

'Het is niet nodig om bij het begin al in te zetten op het gebruik van alle mogelijke sensoren en het analyseren van alle soorten verbruik.'

Stap 4: Analyseer je energieverbruik

Het analyseren van energieverbruik is een stap die ingewikkeld lijkt, maar eigenlijk is het vrij simpel. Door verworven energiedata te linken aan productieparameters, kunnen nog diepgaandere inzichten worden gecreëerd. Het is niet nodig om bij het begin al in te zetten op het gebruik van alle mogelijke sensoren en het analyseren van alle soorten verbruik. Gebruik maken van software die verschillende soorten verbruik analyseert, zoals gas, elektriciteit, stoom en water – kan al eerste indicaties voor simpele besparingen leveren.

De mix en de verbinding maakt het verschil

Uiteindelijk is het dus een mix van hardware en software die energiebesparing mogelijk maakt. Bij hardware draait het om effectieve energiebesparingen: motorefficiëntie en toerentalvariatie. Software verzamelt en analyseert alle energiedata en geeft inzichten in het verbruik. De combinatie en de digitale verbinding van de twee zorgen ervoor dat een industriële installatie klaar is voor de toekomst en dat deze bestendig wordt tegen schokken in de energieprijs.

Tip: onze Altivar proces frequentieregelaars bevatten alle benodigde sensoren om energieverbruik te meten, deze zijn zeer eenvoudig te koppelen aan onze Ecostruxure power monitoring software waarmee u direct inzicht krijgt in uw verbruik door onze overzichtelijke dashboards.

Meer informatie?

Bekijk dan de On Demand webinar van Schneider Electric over energiebesparing in industriële processen, of neem direct contact met mij op:

Thomas Vermeir; thomas.vermeir@se.com.