NAM haalde in 2016 iets minder gas uit de bodem


De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vorig jaar weer iets minder aardgas uit de bodem gepompt. Het gaat om een daling van 3,24 procent ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit de productiecijfers van de gas- en oliewinning dat de NAM publiceert op hun website.

In totaal bedroeg de productie 35,8 miljard kubieke meter, meldt de onderneming die in handen is van Shell en ExxonMobil woensdag. In 2015 won de NAM nog 37 miljard kubieke meter gas.

Het meeste aardgas komt uit de Groningse bodem: 27,6 miljard kubieke meter. Uit kleinere gasvelden op land haalde de NAM 5,5 miljard kuub, kleine gasvelden op zee waren goed voor 2,7 miljard kuub.

Dat de productie daalt, is in lijn met de verwachting. Voor het Groningse gasveld heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken een productieplafond ingesteld om het risico op aardbevingen te verminderen. Dat wordt niet per kalenderjaar gemeten, maar per ‘gasjaar’, dat duurt van 1 oktober tot en met 30 september.

In 2015-2016 bleef de NAM net binnen het maximum van 27 miljard kubieke meter. In het huidige gasjaar mag maximaal 24 miljard kuub gas worden gewonnen. Voor veel Groningers gaat dat lang niet ver genoeg.

Instrumentatie & Analyse Dagen 2017

Op het Flow & Analyse evenement (voorheen genaamd ‘Flowac’) sprak Ruud Wieleman van Gasunie Transport Services in 2015 over de aanpak en strategie van de ‘gasrotonde’. Het Flowac evenement, nu getiteld ‘Instrumentatie & Analyse Dagen‘ wordt wederom georganiseerd door FHI samen met leden en betrokken bedrijven. Het richt zich op kennisoverdracht over technologieën voor onder andere energieproducerende bedrijven. Op woensdag 29 maart ’17 vindt er een deelnemersoverleg plaats bij FHI in Leusden. Wilt u hierbij betrokken zijn? Neem dan contact op met Elvis Bajric.

ANP/FHI