Noodzakelijk door corona: hoe creëer je een gezonden werkplek voor werknemers?

Noodzakelijk door corona: hoe creëer je een gezonden werkplek voor werknemers? Door: MCS

Het coronavirus heeft ons allemaal met beide benen op de grond gezet. De maatschappelijke en economische impact van de gezondheidscrisis is enorm.

Het is een wake-up call: wij mensen zijn kwetsbaar voor virussen en zullen dit de komende periode ook blijven. Want covid-19 is nog niet weg en het zal ook zeker niet het laatste gevaarlijke virus zijn wat de kop opsteekt. In deze blog leer je wat de voorwaarden zijn een gezonde werkplek en hoe je dit eenvoudig creëert.

Zorg dat de werkplek voldoet aan alle richtlijnen

Hoewel thuiswerken steeds meer de norm is, zullen we zeker nog naar kantoor blijven gaan. We zijn nu eenmaal sociale wezens die behoefte hebben aan samenwerken en elkaar in de ogen willen kijken. Een vereiste is wel dat het kantoor een gezonde werkomgeving is. De roep van werknemers om een veilige en gezonde werkplek wordt daarom steeds groter. Deze roep wordt ook ondersteund door richtlijnen van erkende instanties zoals de Arbo diensthet RIVM en de GGD.

Als werkgever, gebouweigenaar of verhuurder zal je hierop moeten toezien. Zeggen dat jouw gebouw voldoet aan alle richtlijnen en eisen is niet meer voldoende. Je moet het ook daadwerkelijk kunnen aantonen. Een gebouw heel eenvoudig ‘slim’ te maken zodat je met betrouwbare data kan aantonen dat het gebouw veilig en gezond is. Meten is weten. Het goede nieuws? Dit hoeft niet eens duur te zijn. Een gebouw slim maken kan al voor een vast bedrag per maand.

GEZONDE LUCHT IS DE BELANGRIJKSTE BASISVOORWAARDE

Uit onze ervaring als Smart Building specialist blijkt dat er een aantal basisvoorwaarden zijn zodat werknemers goed functioneren op kantoor. De belangrijkste voorwaarde is gezonde lucht.

De hoeveelheid CO2 in een ruimte geeft een indicatie van hoe (on)gezond de lucht is. Gezonde lucht ontstaat dankzij goede ventilatie en is eenvoudig te meten met CO2 sensoren. Het CO2-gehalte wordt gemeten in PPM, Parts per Million. De GGD richtlijn voor een gezond klimaat in Nederland is 800 PPM. In België is dit 900 PPM volgens het WTCB en de hoge gezondheidsraad. Goede ventilatie is dus cruciaal voor een gezonde lucht. Gebeurt dit niet dan loopt het CO2-gehalte op en kan dit leiden tot allerlei fysieke klachten bij werknemers, zoals:

  • Gevoel van ongemak door bijvoorbeeld geurhinder en koude/warmteklachten);
  • Hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid. Deze klachten nemen in de loop van de dag toe;
  • Verlaagde concentratie;
  • Slijmvliesirritaties en andere ‘sick building klachten’ (bv. ‘droge lucht’ klachten);
  • Onnodige overdracht van infectieziekten via de lucht wat leidt tot o.a. verkoudheid en griep;
  • Verergering van allergieën zoals hooikoorts en voedselallergieën;
  • (Extra) astma-aanvallen bij medewerkers met astma.

Een CO2 sensor meet de luchtverversing en de werkelijke PPM waarde in een ruimte. De sensoren helpen zo om de luchtkwaliteit te verbeteren. De bekende Belgische viroloog Mark van Ranst pleit ervoor om in elk klaslokaal een CO2 meter op te hangen. Geert Bellens, expert in luchtkwaliteit bij adviesbureau METIZ, is ook van mening dat CO2 een goede graadmeter is voor gezonde lucht. Waarom precies? Daar lees je meer over in zijn artikel.*

Naast gezonde lucht zijn een aangename temperatuur en voldoende licht basisvoorwaarden voor een gezonde werkomgeving. Dit is ook eenvoudig te meten en in kaart te brengen met sensoren.

We drink our own champagne

Nu hebben wij deze kennis over de jaren opgedaan, maar wat doen wij hier zelf mee? We drink our own champagne natuurlijk. Het MCS kantoor hangt intussen vol met slimme sensoren (CO2, temperatuur, luchtvochtigheid) die ons vertellen of het kantoorklimaat  in orde is. Maar we meten ook het geluidsniveau, de werkplekbezetting en of er nog parkeerplaatsen vrij zijn.

Deze sensoren hebben wij aangesloten op ons eigen Private LoRa netwerk. De netwerkinfrastructuur van Private LoRa is vergelijkbaar met een draadloos WiFi-netwerk, maar dan speciaal aangelegd en geoptimaliseerd voor Internet of Things (IoT) toepassingen.

IoT-infrastructuur vormt de basis

Als de netwerkinfrastructuur eenmaal aanwezig is, is het alleen nog maar een kwestie van geschikte sensoren ophangen op de juiste plekken. Denk bijvoorbeeld aan demo-ruimtes, kantoortuinen en kantines. En het goede nieuws is dat dit kan voor een vast laag bedrag per maand, vergelijkbaar met een flat fee mobiel abonnement.

De slimme sensoren die je vervolgens kunt aansluiten, zijn batterij gevoed en daardoor heel erg laagdrempelig. Je hebt dus geen speciale stopcontacten of bekabeling nodig om ze te laten werken. In feite kun je stellen dat zodra je de IoT-infrastructuur hebt, ‘the sky the limit’ is in hetgeen je wilt weten en meten.

Meer weten

We nodigen je uit om een digitaal kijkje te nemen op ons geoptimaliseerde kantoor. Dat kan eenvoudig door in te loggen op onze indoor smart building portal (username: demo, wachtwoord: demo).

Ook hebben wij laatst een webinar georganiseerd die in het teken stond van Smart Building en slimme sensoren. Deze webinar staar ">hier voor je klaar zodat je op je gemak de mogelijkheden kunt bekijken.

Toch ‘live’ langskomen om je vragen met ons door te nemen? Je bent van harte welkom. Op gepaste afstand en natuurlijk volgens de RIVM richtlijnen. Neem hiervoor contact op met één van onze IoT specialisten.

*: Dit artikel is gepubliceerd door de Belgische uitgever HLN