Terugblik Industrial Ethernet event 2023

Terugblik Industrial Ethernet event 2023 Door: Federatie van Technologie branches

Het Industrial Ethernet event, dit keer gehouden in de Basiliek in Veenendaal, trok 149 bezoekers. Gedurende de dag werden de laatste netwerktechnologieën besproken die aan de basis staan van Industrie 4.0. Concrete use cases kregen extra aandacht.

Jacco Opmeer, werkzaam als Principal Automation Engineer bij Shell Global Solutions, besprak de uitdagingen die de procesindustrie tegemoet ziet bij de weg naar de fabriek van de toekomst. Welke oplossingen kies je? En waar liggen de kansen?

Een van de hoofdonderwerpen op het Industrial Ethernet event was Single Pair Ethernet. Deze nieuwe netwerktechnologie biedt grote voordelen voor de industrie. Onder andere Ruud van den Brink (TE Connectivity) besprak de huidige stand van zaken rondom SPE, waarbij ook aandacht was voor nieuwe SPE-compatibele producten die op de markt komen.

Simon Seereiner (Weidmüller) gaf op zijn beurt een aantal praktijkvoorbeelden van SPE en besprak een aantal standaarden in deze sleuteltechnologie voor Industrie 4.0. Marco Teunizen van JUMO demonstreerde SPE-technologie die toepast wordt om data van digitale temperatuur, luchtvochtigheid en Co² sensor via het MQTT-protocol in de cloud te kunnen visualiseren.

Edge computing

Ook was er dinsdag aandacht voor edge computing. Stephen Mooney van Advantech behandelde dit onderwerp, waarbij edge computing het missende puzzelstukje kan zijn. Bart Pape (Helmholz Benelux) besprak hoe een edge gateway de OT-omgeving met de IT-zijde kan koppelen.

Clement Jense en Joost van der Nat (Procentec) bespraken een praktijkvoorbeeld waarbij een storing bij een autofabrikant als case diende. Hoe kun je kostbare downtime zo snel mogelijk verhelpen bij een dergelijk grote klant? De twee wezen vooral naar de juiste tooling.

De afsluitende lezing van Eildert van Dijken (Strict) handelde over 5G. Deze technologie is in zijn ogen betrouwbaarder dan wifi bij industriële processen. Hij besprak al eerder met FHI over hoe met name in Duitsland de adaptie van 5G in de industrie razendsnel gaat.

Met een traditionele borrel werd het event in Veenendaal afgesloten. Met diverse technologische vooruitgang in het werkveld van industrieel toegepaste ethernet, zal ook voor volgend jaar voldoende gespreksstof overblijven.