Terugblik Machinebouw event 2022

Terugblik Machinebouw event 2022 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het Machinebouw event 2022 op 12 april was weer een succes. Na eerder uitstel vanwege de coronacrisis konden 42 exposanten en ruim driehonderd bezoekers elkaar weer opzoeken in Den Bosch en werd een rijkelijk gevuld lezingenprogramma aangeboden.

Freddie Ruijs, hoofd van de afdeling Digital Farming bij Lely, opende het lezingenprogramma. Hij gaf uitleg over een digitaal platform voor het vergaand automatiseren van melkveebedrijven, mede met behulp van robots. FHI sprak hem hier al eerder over.

Hoe bouw je een slimmere machine voor de toekomst? Henk Oosterhuis van Sick gaf zijn toehoorders een aantal handige tips om op dit vraagstuk in te kunnen spelen. Laurent van der Pluijm van Murrelektronik gaf met een livedemonstratie inzicht in de rol die IO-link, een erkende internationale norm, kan spelen in industriële installaties. Met name analoge sensoren kunnen een uitdaging vormen in de praktijk.

Tijdens de voordracht van Hans Zijlstra (Elincom electronics) was er aandacht voor de elektrificatie van machines. Deze transitie is noodzakelijk door de vanuit de overheid ingestelde duurzaamheidsdoelstellingen. Hydraulische en pneumatische aandrijvingen worden daarbij grotendeels vervangen door elektrische machinerie. De grenzen van de beschikbare elektrische infrastructuur kunnen daarbij in het zicht komen. Volgens Zijlstra moet er daarom goed gekeken worden naar de voeding, bijvoorbeeld door actief energiemanagement toe te passen.

Smart machine design

Arnoud de Kuijper (Cellro) en Benno Brinkers (Festo) vertelden over een ‘smart machine design’ met digitale pneumatiek. Thema’s en ontwikkelingen als robotisering, automatisering, digitalisatie en logistiek kwamen aan bod bij de bespreking van de ‘lange slag robot’. Ook uit de praktijk genomen was het verhaal van De Klokslag en Gain Automation Technology. De installaties van De Klokslag, gericht op de kaasmakerij, worden getest met behulp van een digital twin.

Databeveiliging is ook in de wereld van de machinebouw topprioriteit. De genoemde aanbevelingen van Kurt van Buul (HMS Industrial Networks) waren daarom voor vrijwel iedereen nuttig en toepasbaar.

Afsluiter van het Machinebouw event was in handen van Rard Metz van Teqnow. Hij sprak over de industrie-brede thema’s als Smart Industry en Industrie 4.0. Slotakkoord was natuurlijk de borrel, waarmee een zonnige en geslaagde editie van het Machinebouw event werd afgesloten.