Vocht meten in voeding en feed

Vocht meten in voeding en feed Door: Inventech Benelux BV

Het vochtgehalte in (grondstoffen voor) voedingsproducten  is cruciaal voor de verwerking, geschiktheid voor opslag, de houdbaarheid en de kwaliteit van het (eind)product. Het kennen van het vochtgehalte in grondstoffen, tussenproducten en eindproducten helpt voedingsproducenten om het productieproces te optimaliseren, de kwaliteit op het gewenste niveau te houden. Het helpt tevens om te voldoen aan wet- en regelgeving en is van grote waarde bij het maximaliseren van de winst.

Methoden voor het meten van vocht in food en feed

Als voedingsproducent is het kennen van het vochtgehalte tijdens elke productiefase een must voor kwaliteit én kostenbeheersing. Er zijn echter wel vijf methoden om vocht te meten in voedingsproducten:

  1. Karl Fischer Titratie
  2. Loss on Drying
  3. Nabij-Infrarood (NIR)
  4. Op basis van geleidbaarheid
  5. Microgolfresonantie

Hoe kiest u nu de beste methode voor vochtanalyse voor voedingsproducten of diervoeders?

Het kiezen van de juiste methode voor vochtbepaling kan lastig zijn en er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Er zijn echter wel een aantal factoren/vragen die u kunnen helpen bij het bepalen van de beste meetmethode voor uw proces:

Een in-line vochtanalyzer is in feite onmisbaar om het droogproces te optimaliseren. Vraag onze product managers naar de meest geschikte vocht analyzers voor uw proces.

Vraag 1: Waarom is het voor u belangrijk om vocht te meten in voedingsproducten of diervoeders?

Wilt u met name de kwaliteit van uw product verbeteren of op een gewenst hoog niveau houden? Of bent u vooral geïnteresseerd in een efficiënter droogproces, waarbij u energie bespaart en de productiviteit verhoogt? Wat u wenst te bereiken is een belangrijke factor bij het bepalen van de beste meetmethode voor uw organisatie. Overigens zorgt de keuze voor een inline vochtanalyzer vaak voor winst op meer dan één terrein.

N.B. Veel producenten van diervoeders drogen aan de buitenlucht. De efficiëntie van een droogproces is daardoor afhankelijk van de buitenlucht en niet constant.

Vraag 2: Hoe snel wenst u resultaat en wat is de vorm van uw voedingsproduct of diervoeders?

De Karl Fischer Titratie en Loss on Drying zijn methodes die in het laboratorium worden toegepast en aanzienlijk langer duren. Bij de Karl Fischer Titratie is het van belang uw product in oplossing te krijgen. Voor vaste stoffen als snoep, tarwe, biscuits, deeg en bijvoorbeeld rijst kan dat moeilijkheden geven. Bovendien is het belangrijk dat er chemisch analisten in huis aanwezig zijn die de metingen kunnen uitvoeren. Bij de LOD-methode worden vluchtige componenten zoals bijvoorbeeld alcohol of vet die net als water verdampen, ook gemeten als vocht. De eerste twee methoden zijn destructief voor het monster dat u gebruikt. Wenst u het proces direct bij te sturen, dan kiest u voor een in-line meting. Alleen de methoden Nabij-Infrarood en Microgolfresonantie zijn in line in het proces toe te passen voor vochtanalyse. U kunt de vochtanalyzer direct koppelen aan uw procesautomatisering. Als het vochtgehalte buiten specificaties dreigt te gaan dan kunt u direct tal van procesparameters wijzigen. Uw proces is zo beter onder controle, wat  zorgt voor besparingen door minder afval of lager energieverbruik, maar ook voor betere en constantere productkwaliteit.

Een afweging is ook de vorm van uw product. In koffiebonen bijvoorbeeld is het makkelijk voor te stellen dat het vochtgehalte in de kern van de boon hoger is dan aan de buitenkant. De indringdiepte van Nabij-Infrarood is vaak onvoldoende. Nabij-Infrarood analyzers zouden dus minder betrouwbaar kunnen zijn in zo’n geval. Microgolven dringen vele malen dieper in de materie, tot wel enkele centimeters en geeft dus bij een vochtgradient een meer representatief resultaat. Een andere afweging is of u ook andere parameters wilt meten dan alleen vocht; dan kan NIR (bij de juiste vorm) weer een betere keuze voor u zijn. 

Vraag 3: Hoeveel vocht is er in het food of feedproduct aanwezig?

Het dynamisch meetbereik van de vochtanalyser moet overeenkomen met de specificaties van uw product. Vochtmetingen worden idealiter gedaan bij de grondstoffen aan het begin van het proces, voor en na de droogstap en aan het einde van het proces. Afhankelijk van uw procesinstallaties volstaat het echter om het vochtgehalte direct na het droogproces te meten. Hierbij speelt ook de temperatuur van uw product een rol. Hogere temperaturen kunnen de betrouwbaarheid van de metingen negatief beïnvloeden.

Inventech Benelux; uw partner voor het meten van vocht in voeding en feed

Inventech Benelux helpt organisaties om de kwaliteit van hun producten significant te verbeteren en ze duurzaam, efficiënt en kostenbesparend te produceren. Met onze hoogwaardige producten, inventieve oplossingen en service gerichte aanpak zijn we een betrouwbare kennispartner voor onze klanten in de laboratorium- en procesindustrie. We helpen klanten bij het vinden van oplossingen voor complexe vraagstukken en het vergroten van hun (duurzame) impact, veelal op meerdere fronten tegelijkertijd. Wij vergroten uw impact by measuring.

Ontdek de mogelijkheden omtrent het meten van vocht in voeding

Onze product managers informeren en adviseren u graag over het meten van vocht in voedingsproducten. Naast vochtmetingen voor voeding leveren wij ook instrumenten die u kunnen helpen bij het bepalen van andere parameters die van invloed zijn op de kwaliteit van uw (eind)product. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.