• Home
  • Nieuws
  • Locatie
  • Exposanten
  • Mediapartners
  • Contact
  • Historie
    • LabAnalyse 2022
    • LabAnalyse Week 2020
    • LabAnalyse 2019
      • Presentaties en programma 2019
      • Exposanten 2019
    • LabAnalyse 2017
      • Presentaties en programma 2017
      • Exposanten 2017
    • LabAnalyse 2015
      • Presentaties en programma 2015
        • Rondleidingen
          • Rondleiding Axis gebouw (118)
          • Rondleiding NIOO-KNAW
          • Rondleiding Radix gebouw (107)
          • Rondleiding RIKILT gebouw (123)
      • Exposanten 2015
    • LabAnalyse 2013
      • Presentaties en programma 2013
      • Exposanten 2013
  • Account
    • Login
  • Login
  • Zoeken

LabAnalyse

Trends en ontwikkelingen in analyse

Algen, een nieuwe bron

10 september, 2015 door wendy

algenAlgen zijn snelgroeiende organismen die op basis van fotosynthese efficiënt voedingsstoffen uit water en koolstofdioxide vanuit de lucht benutten. Door cellen van algen gecontroleerd kapot te maken, is het mogelijk om waardevolle biomoleculen te verkrijgen. Deze kunnen na verdere scheidingen dienen als interessante bouwstenen voor chemicaliën en andere biomaterialen. Michel Eppink van Wageningen UR vertelt hoe deze bioraffinage in zijn werk gaat en op welke wijze analysetechnieken worden ingezet. Vervolgens toont Arthur Kroon van Algae Food & Fuel wat de verdere toepassingsmogelijkheden zijn.

Er zijn tienduizenden soorten algen op aarde met een grote variatie aan bijzondere en bruikbare bestanddelen. Algen kunnen grondstoffen leveren voor medicijnen, kleurstoffen, voeding, diervoeding en misschien zelfs brandstof. Door reststoffen uit industriële activiteit om te zetten in algenbiomassa is het mogelijk de uitstoot te verlagen en een deel van de fossiele koolstof bronnen te vervangen. In de presentatie van Algae Food & Fuel door Arthur Kroon worden de resultaten getoond van experimenten met de kweek van algen in proceswater van een brouwerij én worden de mogelijkheden van drijvende algenkweek besproken.

Bioraffinage van functionele biomoleculen (eiwitten, vetten, suikers) uit microalgen gebeurt via een geïntegreerd proces. Cellen worden gecontroleerd kapotgemaakt en waardevolle producten worden eruit gehaald. Vervolgens worden deze producten verder gescheiden en wanneer nodig volgt conversie: omzetting naar interessante bouwstenen zoals bouwstenen voor chemicaliën en andere biomaterialen.
Aan de hand van voorbeelden met diverse analysetechnieken laat Michel Eppink zien hoe de verschillende producten gemeten worden gedurende de bioraffinage.

Meer informatie over de lezingen kunt u hier vinden. U kunt zich, als eindgebruiker, via deze link GRATIS aanmelden voor een bezoek aan het LabAnalyse event.

Categorie: Nieuws, Nieuwsbrief 2 Tagged: Algae Food & Fuel, algen, biomateriaal, organismen, voedingsstoffen, Wageningen UR

Gerelateerd:

  • Rondleidingen bieden kijkje in het lab
  • De uitersten van GC en LC technieken in food
  • Extraheren van informatie uit zeer...
  • De SKALAR BluVision™ Discrete...

wendy

Email: wendy@fhi.nl

Website:

Pagina’s

  • LabAnalyse Week 2020
  • Exposanten
  • Nieuws
  • Contact
  • Vereniging

Contact FHI

Brancheorganisatie Laboratorium Technologie
Telefoon: +31 (0)33 465 75 07
www.fhi.nl/laboratoriumtechnologie

Disclaimer

Privacy FHI

Cookies

Copyright © 2022 · Onderdeel van FHI ·