Bij NIZO Food Research hebben we uitgebreide ervaring met het optimaliseren van microbiële processen en fermentatie van de gebruikelijke bacteriën, zoals Lactobacillus, Bifidobacterium en Streptococcus. In de afgelopen 8 jaar is dit portfolio enorm uitgebreid met de optimalisatie van het productieproces voor strikt anaërobe darmbacteriën (Akkermansia, Clostridium, Faecalibacterium) en huidbacteriën zoals Cutibacterium en Staphylococcus. Deze behoren tot de volgende generatie probiotica of Live Biotherapeutic Products (LBP).
Hiervoor hebben we een “probiotic optimization pipeline” ontwikkeld. Deze pipeline bestaat uit een aantal stappen, waarbij bacteriën onder verschillende kweekcondities worden getest op variabelen zoals groei. Om de bacteriële groei goed in kaart te brengen volgen we de optische dichtheid (OD) van de bacteriën en tegelijkertijd bepalen we de kolonie vormende eenheden (KVE analyse). Dit kan neerkomen op meer dan 9000 KVE-analyses per dag, hiervoor gebruiken we de ViaFlo van Elscolab. Tijdens deze presentatie zal ik onder andere vertellen hoe wij binnen NIZO food research de Viaflo inzetten in onze labs om KVE analyses uit te voeren.
Emmie Blok, NIZO