Workshop Digitalisering en robotisering in de laboratoriumgeneeskunde 2019


Op woensdag 4 december 2019 organiseert FHI-branche Laboratorium Technologie in samenwerking met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis een workshop ‘Digitalisering en robotisering in de laboratoriumgeneeskunde’.

Voor wie?

Analisten, laboratoriummedewerkers en -managers werkzaam op een klinisch chemisch of hematologisch laboratorium.

Locatie

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) is een (boven)regionaal, topklinisch opleidingsziekenhuis in de regio Midden-Brabant. Landelijk staan we bekend om onze expertise op het gebied van zware Traumatologie en Neurochirurgie en bovenregionaal op het gebied van Cardiologie, Orthopedie en Interventieradiologie.

Het KCHL is het laboratorium voor de uitvoering van klinisch chemisch en hematologisch laboratoriumonderzoek voor het ETZ en de regio. Daarnaast beschikt het over een uitgebreid aanbod van gespecialiseerd onderzoek en is het een van de vijf screeningslaboratoria in Nederland voor de uitvoering van de neonatale hielprikscreening en één van de vier laboratoria waar screening voor darmkanker mag worden uitgevoerd. Het KCHL was het eerste laboratorium ter wereld dat het nieuwe innovatieve Sysmex-GLP TLA systeem heeft geïmplementeerd. Recent is als eerste in Nederland ook het Tempus Vita systeem direct aan TLA gekoppeld.

Als onderdeel van het topklinisch ETZ, is het KCHL werkzaam voor alle (poli)klinische ziekenhuislocaties te Tilburg, Waalwijk en Oisterwijk, overige instellingen en voor Diagnostiek Brabant waarin de diagnostiek voor de 1e lijn in de regio Midden-Brabant is ondergebracht.

Programma

Het programma omvat 3 lezingen, een rondleiding bij het KCHL van het ETZ, een informatiemarkt en diverse mogelijkheden tot netwerken.

12.00 uur Ontvangst met lunch
12.45 uur Welkomstwoord door FHI / ETZ
13.00 uur
Innovatie robotisering in het laboratorium voor de patiënt
Robotisering is een trend binnen de laboratoriumdiagnostiek waar je tegenwoordig bijna niet meer omheen kunt. Waar doen we het eigenlijk voor? Standaardisering en efficiënter werken zijn termen die dan langs komen. Prachtige termen zolang het hoofddoel maar het verbeteren van de dienstverlening voor de patiënt is. Voor bijvoorbeeld een SEH afdeling, is het een wereld van verschil wanneer een uitslag tien minuten eerder wordt gerapporteerd. Iedereen die werkt in de laboratoriumdiagnostiek is betrokken bij buisjes, apparaten en digitalisering, maar achter ieder buisje zit een patiënt. Het inzetten van robotisering in het laboratorium kan de doorstroming op de SEH beïnvloeden en daarmee de dienstverlening voor de patiënt.
Bob Wieggers & Remco van Horssen, ETZ
13.40 uur Elevator pitches sponsoren
14.00 uur Pauze
14.00 uur Rondleiding groepen 1 en 2
14.45 uur
Machine learning toepassen in de laboratorium diagnostiek
Tijdens deze presentatie zal Andrei Tintu, klinisch chemicus en laboratory data officer, u meenemen in de wereld van machine learning en hoe dit in het lab toegepast wordt. “AlphaGo verslaat in een 5 partijen match de Go wereldkampioen Lee Sedol”. Deze krantenkop uit 2015 maakt duidelijk dat machine learning meer kan dan tot dan toe voorstelbaar werd geacht. Zelfs een wereldkampioen kan worden verslagen door machine learning. AlphaGo is inmiddels achterhaald en de nieuwe algoritmen zijn nog veel sterker. Tijdens deze workshop krijgt u antwoord op de volgende vragen: – Wat houdt machine learning in? – In welke onderdelen van de medische laboratorium diagnostiek is machine learning bruikbaar? – Hoe wordt machine learning toegepast in het lab?
Andrei Tintu, Erasmus MC
15.15 uur
Realtime monitoring van geneesmiddel-test interacties
Diagnostische fouten door interacties van geneesmiddelen met een laboratoriumtest worden tot op heden nauwelijks gedetecteerd. Verlate of foutieve diagnoses kunnen extra zorgkosten opleveren en zelfs schade aan de patiënt. Er zijn ruim 50.000 fysiologische en/of analytische interacties beschreven. Systematische detectie van deze interacties in het LIS kan verbetering brengen in deze situatie. In dit pilotonderzoek is voor het eerst geautomatiseerde beslisondersteuning ontworpen die het mogelijk maakt om geneesmiddel-test interacties realtime te detecteren.
Jasmijn van Balveren & Paul de Clercq, Jeroen Bosch Ziekenhuis
15.45 uur Rondleiding groepen 3 en 4
15.45 uur Borrel
16.30 uur Einde

Deelname

Deelname aan deze workshop is kosteloos voor eindgebruikers, zoals analisten, researchers en labmanagers. Van distributeurs en leveranciers vroegen wij een bijdrage van € 95,- exclusief btw. Gezien de locatie en de interactieve setting was het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 80 personen. Klik hier om in te schrijven.

Bezoekadres:

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Hilvarenbeekseweg 60
5022 GC  TILBURG

Voor de routebeschrijving, klik hier.

Organisatie

De Nederlandse brancheorganisatie voor Laboratorium Technologie
Contactpersoon: Rachel van den Tweel
Telefoon: (033) 465 75 07
E-mail: rachel@fhi.nl

Sponsors