De voedselveiligheidslaboratoria van de toekomst: inzet van drones, smartphones en mobiele meetapparatuur

De technologische ontwikkelingen op het gebied van drones, smartphones en ook de ontwikkelingen in miniaturisering/draagbaarheid van de huidige laboratoriumapparatuur zorgt ervoor dat de toekomst van analyse en onderzoek sterk gaat veranderen. In relatie met voedselveiligheid zijn hier al vele ontwikkelingen gaande waar Wageningen Food Safety Research (WFSR) bij betrokken is. Bijvoorbeeld iedereen heeft tegenwoordig de beschikking over een smartphone, een kleine krachtige computer met een prima camera, gps-bepaling en een goede internetverbinding. Deze smartphones zijn dus uitstekend te koppelen met allerlei detectietechnieken die ervoor zorgen dat voedselveiligheidsinspecteurs maar mogelijk ook burgers hun voedsel kunnen gaan testen op bijvoorbeeld verontreinigen zoals allergenen. Verder zijn drones uit te rusten met allerlei camera’s en detectoren om in geval van een calamiteit (bv een chemische brand) snel ter plaatse metingen uit te kunnen voeren zonder dat medewerkers het veld in hoeven. Aan de kant van miniaturisering zijn afgelopen jaren ontwikkelingen geweest bv op het gebied van NIR-apparatuur die nu zo klein zijn als een pakje smintjes. Maar ook op het gebied van DNA sequencers zijn ondertussen apparaten beschikbaar die snel en op locatie kunnen worden ingezet en niet groter zijn dan een snickers. Al deze bovenstaande ontwikkelingen zijn vaak een eerste screening op locatie en verdere laboratoriumanalyse met meer geavanceerde apparatuur moet dan uiteindelijk het resultaat bevestigen en accuraat bepalen wat de concentratie van bv een specifieke stof is. Echter ook op dit vlak zijn er ontwikkelingen zo heeft WFSR recent een draagbare gas chromatograaf gekoppeld aan een massaspectrometer aangeschaft die ook dit op locatie kan uitvoeren. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de huidige opzet van laboratoria in de toekomst naar verwachting aanzienlijk gaat veranderen.  

 

Dit webinar vindt plaats op woensdag 11 november 13:00

Terug naar het programma overzicht

Arjen Gerssen, Wageningen Food Safety Research, onderdeel van Wageningen University & Research