LabAnalyse

Verbeter uw productiviteit en analyseresultaten en leer meer over uiteenlopende analysetechnieken in onze kennisbank. Hier vindt u alles over trends en ontwikkelingen in analyse.

Hoe kunt u uw productiviteit verhogen bij het analyseren van milieumonsters? Welke techniek kunt u het beste toepassen bij de ontwikkeling en karakterisatie van plastic verpakkingsmaterialen? En wat is een goede basis voor LC-zuivering? Hier vindt u antwoord op deze vragen en leert u meer over innovatieve analysetechnieken en instrumenten.

Schrijf ook in voor de bezoekersnieuwsbrief om op de hoogte te blijven van actuele (online) events en thema’s.

 

 


Artikelen

De steunpilaar voor kwaliteit: ISO-normen in de labwereld
ISO-normen vormen voor diverse soorten laboratoria een hoeksteen in de kwaliteitsbewaking. Met name normen als ISO/IEC 17025, ISO 15189, ISO/IEC 17043 en ISO/IEC 17020 zijn voor veel laboratoria essentieel. Peter Kootstra van Lab-QAcademy geeft ons inzicht in deze ISO-normen. Lees verder.

FHI-leden komen met snellere testmethodes voor opsporen corona
Met een tweede coronagolf die Nederland overspoelt, is de vraag naar tests groot. Ook de druk op GGD’s en de laboratoria wordt met de dag groter. Inmiddels gloort er wat hoop met de komst van sneltests in verschillende vormen. Tal van FHI-leden zijn volop bezig met de ontwikkeling van dergelijke testen. Lees verder.


Interviews

Chemische methodes voor herkomst tracering van hout (podcast)
We zijn volledig afhankelijk van externe documenten en tags om de herkomst van hout te traceren. Helaas kunnen deze worden vervalst. Daarom onderzoekt Laura Boeschoten van de WUR een methode waarbij ze het hout zelf gebruikt om de herkomst te achterhalen. FHI redacteur Dimitri Reijerman sprak met Laura over de methode. Beluister podcast.

Rioolwater toont ontwikkelingen in coronapandemie
In de beginfase van de al anderhalf jaar durende epidemie gaven de afgenomen coronatests geen goed beeld van de precieze besmettingsgraad in Nederland. KWR ontwikkelde een testmethode om op basis van samples uit rioolwater de trends in coronabesmettingen te kunnen meten. Wij spraken met Goffe Elsinga, analist bij KWR, over deze methodiek. Lees verder.

State-of-the-art analyse in het lab voor duurzame technologieen
Een goede analyse is het halve werk. In laboratoria wordt met behulp van analytische technieken volop onderzoek gedaan naar duurzame producten. Een van de onderzoekers is Gert Jan Gruter, professor Industrial Sustainable Chemistry aan de UVA en chief technology officer bij Avantium. Lees verder.

‘Analytische scheikunde moet beter aansluiten op behoeftes bedrijfsleven’
Diverse nieuwe technieken in de analytische scheikunde doen hun opmars, maar het valt niet altijd mee om universitaire opleidingen goed aan te laten sluiten op de behoeftes van het bedrijfsleven. UvA-hoogleraar prof. dr. Peter Schoenmakers vertelt over zijn visie tijdens LabAnalyse 2019. Lees verder.

Greenpeace-onderzoeker over microplastics: ‘Hoe zichtbaarder het probleem, hoe groter de kans dat we actie ondernemen’
Dr. David Santillo heeft meer dan twintig jaar ervaring in forensisch milieuonderzoek en is nauw betrokken bij onderzoek naar microplastics. Lees verder.

Duurzame analysetechnieken: superkritische vloeistofchromatografie onder de loep
De vraag naar duurzame analysetechnieken neemt toe en binnen de chromatografie lijkt superkritische vloeistofchromatografie (SFC) een geschikte ‘groene’ oplossing. Hoewel deze analytische methode al sinds de jaren zestig bekend is, heeft de technologie nooit een grote doorbraak gemaakt. Maar wat zijn de voordelen ten opzichte van conventionele scheidingstechnieken? Isabelle François, oprichter van Chromisa Scientific en product manager en business developer bij TharProcess, is een groot voorstander van SFC. Zij legt uit waarom meer analisten met deze techniek zouden moeten werken. Lees verder.

Uitdagingen bij het monitoren van PFAS
PFAS kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Blootstelling in bijvoorbeeld drinkwater of voeding kan leiden tot leverschade of het immuunsysteem aantasten. Maar hoe detecteer je PFAS precies?  Ruben Kause van Wageningen Food Safety Research vertelt over de uitdagingen. Lees verder.

Trends in chromatografie
Chromatografie is van oudsher een techniek die in het lab wordt gebruikt om stoffen te scheiden en te analyseren. Voorbeelden van chromatografietechnieken zijn gaschromatografie (GC), vloeistofchromatografie (LC) en superkritische vloeistofchromatografie (SFC). Tijdens LabNL zullen de laatste ontwikkelingen binnen dit werkveld besproken worden. Johan Scholtens, market manager bij Shimadzu Benelux, geeft ons alvast een inkijkje in interessante innovaties van nu en de kansrijke technieken voor de toekomst. Lees verder.


Webinars

Medische toepassingen met GC × GC-(HR) TOFMS. Brengt dit volatolomics naar een hoger niveau?
De medische gemeenschap kijkt vol aandacht naar volatolomics omdat het wordt gezien als een weinig invasieve benadering voor de mogelijke diagnose van verschillende ziekten. Jean-François Focant van de Universiteit van Liège vertelt hoe de nieuwste generaties instrumenten het vertrouwen vergroot. Bekijk hier het webinar.

Productiviteit verhogen door het extraheren van organisch verontreinigende stoffen uit milieumonsters
Vanwege de complexiteit van verontreinigende stoffen en de lage hoeveelheid waarin deze stoffen normaal gesproken aanwezig zijn in milieumonsters, kan hun analytische bepaling bijzonder uitdagend zijn. Roberto Boschini van Milestone vertelt in dit webinar hoe hij deze nadelen overwint met een snelle, efficiënte en milieuvriendelijke procedure. Bekijk hier het webinar.

EasyPREP Robotic Sample Handler voor ICP Liquid Handling
Art Ross van SCP Science Canada vertelt namens Instrument Solutions hoe het toevoegen en normaliseren van corrosieve reagentia aan monsters voor ICP ontsluiting en analyse kan worden geautomatiseerd. Tijdens dit webinar wordt een demonstratie gegeven vanuit het lab van SCP Science in Canada en ziet u de EasyPREP in actie. Bekijk hier het webinar.

Referentiemateriaal: inleiding tot kwaliteit en het belang van selectie en gebruik
Referentiematerialen zijn een cruciaal onderdeel van het kwaliteitssysteem van het laboratorium. Zij zorgen voor nauwkeurigheid bij het testen. In deze presentatie bespreekt Derrell Johnson belangrijke concepten van metrologische traceerbaarheid, SI-meeteenheden en analysecertificaten. Bekijk hier het webinar.

Introductie van het SCIEX Triple Quad™ 7500 LC-MS/MS System –QTRAP® Ready
Tijdens dit webinar geeft Daniel McMillan van Sciex praktische tips voor het gebruik van het Sciex Triple Quad LC-MS/MS systeem. Zo vertelt hij hoe het systeem in staat is om tot zeven maal grotere gevoeligheid te bereiken om zo meer sporenanalyses op lagere niveaus te kwantificeren voor een breed scala aan monstertypes en workflows. Bekijk hier het webinar.

De toepasbaarheid van infraroodmicroscopie en -imaging bij de ontwikkeling en karakterisatie van plastic verpakkingsmaterialen
De samenstelling en kwaliteit van verpakkingsmaterialen is best complex te noemen. Bovendien wordt gestreefd naar een hoge duurzaamheid, zeker voor gebruik in relatie tot voedingsstoffen. Jo D’herde van PerkinElmer evalueert tijdens dit webinar de inzetbaarheid van infrarood spectroscopie ten opzichte van infrarood microscopie voor de karakterisatie van contaminaties in of op plastic verpakkingsmaterialen. Bekijk hier het webinar.

Wat kan Hoge-Resolutie GC-MS ons meer brengen dan nominale resolutie GC-MS-systemen?
Tijdens dit webinar gaat Bram van der Meer in op de voordelen van Hoge-Resolutie (HR) massaspectrometrie. Met meer massa resolutie liggen de pieken in het massaspectrum verder uit elkaar waardoor identificatie makkelijker is, of beter gezegd: uniek te typeren is. Daarnaast geeft Van der Meer antwoord op vragen als ‘welk effect HR-massaspectrometrie heeft in combinatie met een goed gedefinieerd moleculair ion op de identificatiezekerheid van ‘onbekende’ componenten’. Bekijk hier het webinar.

TED-GC/MS, een nieuwe techniek voor de bepaling van microplastics in water
Microplastics moeten vaak geïdentificeerd en gekwantificeerd worden in aanwezigheid van aanzienlijke hoeveelheden andere organische en minerale stoffen. Thermische analysetechnieken gecombineerd met GC/MS zijn veelbelovend met betrekking tot het verschaffen van efficiënte identificatie en kwantificering via polymeermarkerfragmenten met slechts een beperkte inspanning voor monstervoorbereiding. In dit webinar laat Kurt Thaxton zien hoe hij aan de hand van deze nieuwe techniek grote monsterhoeveelheden analyseert. Bekijk hier het webinar.

De basis voor een LC zuivering
Het webinar van Richard Hodgson van Shimadzu is bedoeld voor iedereen die momenteel een preperatieve LC gebruikt en hier meer over wil weten. Maar ook voor degenen die nieuw zijn in de techniek of die hier graag meer over willen leren. In het webinar behandelt hij de vraag wat LC-zuivering is en hoe u het meeste haalt uit deze techniek. Ook het zuiveren van monsters, opschalen en recycling komen aan de orde. Bekijk hier het webinar.

Samen voor een sterke circulaire economie, dat doe je gewoon veilig!
Circulair inkopen in het lab: goed voor het milieu, goed voor het budget. Zijn er extra factoren waar u rekening mee moet houden? En voldoen hergebruikte apparatuur en meubilair wel aan de veiligheidseisen die in mijn lab gelden? Kees de Rijke van LabMakelaar laat tijdens dit webinar zien hoe u uw lab kunt inrichten op een maatschappelijk verantwoorde én veilige manier. Bekijk hier het webinar.

De voordelen van boraatfusie voor XRF, ICP en andere analysemethoden
Alkalische fusie, en vooral boraatfusie, is een ontsluitingstechniek die vuurvaste materialen gemakkelijk kan ontsluiten. In de Katanax van SPEX SamplePrep kan de reactie veilig plaatsvinden in een gesloten oven. De verkregen smelt kan voor XRF als glazen schijf omgevormd worden of in oplossing worden gebracht voor ICP-analyse. Tijdens dit webinar geeft Nadia Ducharme een live virtuele demonstratie van deze apparatuur. Bekijk hier het webinar.

Pyrolyse GC-MS analyse van polymeren materialen – Achtergrond en praktische aspecten voor methodeontwikkeling
Pyrolyse GC wordt vaak gebruikt voor de karakterisering van onbekende monsters. Bij een onbekend monster kan het echter een uitdaging zijn om de juiste instrumentconfiguratie en de uitgangspunten van de methodeparameters te selecteren. In dit webinar deelt Eike Kleine-Benne nuttige informatie over het gebruik van pyrolyse GC-MS om polymeren materialen te identificeren en het efficiënt benaderen van methodeontwikkeling. Bekijk hier het webinar.

Scheidingswetenschap opnieuw gedefinieerd
Gegevens zijn van cruciaal belang bij het nemen van belangrijke beslissingen binnen uw laboratorium. Waters weet hoe belangrijk het is om uw data integriteit volgens de hoogste normen te waarborgen. Ad Hagenaars vertelt u in dit webinar hoe de ACQUITY PREMIER-oplossing uw laboratorium in staat stelt om weloverwogen beslissingen te nemen en risico’s te verminderen met sterkere analytische mogelijkheden om vanaf het begin meer van uw monstercomponenten te detecteren. Bekijk hier het webinar.

Heeft u moeite om een bepaalde verbinding gezuiverd te krijgen en/of de juiste methode te bepalen?
Aan de hand van een live demonstratie van een purificatie laten Yann Pourcheresse & Nicolas Quétant van Advion Interchim zien hoe u het flash chromatografie proces makkelijker en sneller kunt laten verlopen. Zij laten zien hoe u van TLC naar succesvolle zuivering gaat in een paar klikken, hoe u met 100% vertrouwen niet-UV actieve verbindingen kunt zuiveren en hoe u snel en eenvoudig kunt overschakelen van Flash naar Prep. Bekijk hier het webinar.

Screening van complexe aromaprofielen in wijn: de mogelijkheden van tweedimensionale gaschromatografie gekoppeld aan hoge resolutie massaspectrometrie
De karakterisering van wijn is door de talrijke en vluchtige verbindingen een uitdaging. In dit webinar legt Daniela Peroni uit hoe tweedimensionale uitgebreide gaschromatografie (GC x GC) gekoppeld aan hoge resolutie massaspectrometrie (HRMS) u kan helpen bij een betrouwbare identificatie van aromastoffen in wijn. Bekijk hier het webinar.

Rotation Vacuum Concentration- toepassingen voor gebruik en monstervoorbereiding in chromatografie
Met Rotation Vacuum Concentration (RVC) kunt u snel én met zorg monsters voorbereiden. RVC kookt het monster (oplosmiddel) zonder bevriezing, met een druk van enkele millibar en dicht bij kamertemperatuur. Dit maakt de methode een voorzichtige, maar tegelijkertijd ook snelle benadering. Dagmar Reger vertelt u in dit webinar meer over deze methode, welke een goed alternatief is voor destillatiesystemen, rotatieverdampers of vriesdrogers. Bekijk hier het webinar.

Waterstof en stikstof als onuitputtelijk en kostenefficiënt alternatief voor helium draaggas in GCMS-analyses
Helium is het meest gebruikte draaggas bij GCMS-analyses. Vanwege de schaarste van helium worden alternatieve draaggassen zoals waterstof en stikstof steeds aantrekkelijker. In dit webinar bespreekt Xaver Mönnighoff de voordelen en beperkingen van waterstof en stikstof. Ook vergelijkt hij de prestaties met helium. Bekijk hier het webinar.

Manieren om uw LC-methode te optimaliseren, met zowel HPLC als UHPLC
Wilt u meer leren over manieren om uw LC-methode te verbeteren voor zowel een kortere analysetijd als een hogere gevoeligheid? Volg dan het webinar van Timon Huybrighs. Hij gebruikt een PAK-analyse om dit te illustreren. Bekijk hier het webinar.


Events

LabAnalyse Event
U kent LabAnalyse als dé plek voor kennisuitwisseling rondom actuele analysemethoden binnen laboratoria. In 2020 organiseerde we een online editie over de trends en ontwikkelingen van analysetechnieken en innovatieve instrumenten. Schrijf in voor de bezoekersnieuwsbrief om geïnformeerd te worden over de volgende editie van dit event.