LabAnalyse

Verbeter uw productiviteit en analyseresultaten en leer meer over uiteenlopende analysetechnieken in onze kennisbank. Hier vindt u alles over trends en ontwikkelingen in analyse.

Hoe kunt u uw productiviteit verhogen bij het analyseren van milieumonsters? Welke techniek kunt u het beste toepassen bij de ontwikkeling en karakterisatie van plastic verpakkingsmaterialen? En wat is een goede basis voor LC-zuivering? Hier vindt u antwoord op deze vragen en leert u meer over innovatieve analysetechnieken en instrumenten.

Schrijf ook in voor de bezoekersnieuwsbrief om op de hoogte te blijven van actuele (online) events en thema’s.

 

 


Artikelen

De steunpilaar voor kwaliteit: ISO-normen in de labwereld
ISO-normen vormen voor diverse soorten laboratoria een hoeksteen in de kwaliteitsbewaking. Met name normen als ISO/IEC 17025, ISO 15189, ISO/IEC 17043 en ISO/IEC 17020 zijn voor veel laboratoria essentieel. Peter Kootstra van Lab-QAcademy geeft ons inzicht in deze ISO-normen. Lees verder.

FHI-leden komen met snellere testmethodes voor opsporen corona
Met een tweede coronagolf die Nederland overspoelt, is de vraag naar tests groot. Ook de druk op GGD’s en de laboratoria wordt met de dag groter. Inmiddels gloort er wat hoop met de komst van sneltests in verschillende vormen. Tal van FHI-leden zijn volop bezig met de ontwikkeling van dergelijke testen. Lees verder.


Interviews

‘Analytische scheikunde moet beter aansluiten op behoeftes bedrijfsleven’
Diverse nieuwe technieken in de analytische scheikunde doen hun opmars, maar het valt niet altijd mee om universitaire opleidingen goed aan te laten sluiten op de behoeftes van het bedrijfsleven. UvA-hoogleraar prof. dr. Peter Schoenmakers vertelt over zijn visie tijdens LabAnalyse 2019, op donderdag 7 november in Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Lees verder.

Greenpeace-onderzoeker over microplastics: ‘Hoe zichtbaarder het probleem, hoe groter de kans dat we actie ondernemen’
Dr. David Santillo heeft meer dan twintig jaar ervaring in forensisch milieuonderzoek en is nauw betrokken bij onderzoek naar microplastics. Lees verder.

 


Webinars

Medische toepassingen met GC × GC-(HR) TOFMS. Brengt dit volatolomics naar een hoger niveau?
De medische gemeenschap kijkt vol aandacht naar volatolomics omdat het wordt gezien als een weinig invasieve benadering voor de mogelijke diagnose van verschillende ziekten. Jean-François Focant van de Universiteit van Liège vertelt hoe de nieuwste generaties instrumenten het vertrouwen vergroot. Bekijk hier het webinar.

Productiviteit verhogen door het extraheren van organisch verontreinigende stoffen uit milieumonsters
Vanwege de complexiteit van verontreinigende stoffen en de lage hoeveelheid waarin deze stoffen normaal gesproken aanwezig zijn in milieumonsters, kan hun analytische bepaling bijzonder uitdagend zijn. Roberto Boschini van Milestone vertelt in dit webinar hoe hij deze nadelen overwint met een snelle, efficiënte en milieuvriendelijke procedure. Bekijk hier het webinar.

EasyPREP Robotic Sample Handler voor ICP Liquid Handling
Art Ross van SCP Science Canada vertelt namens Instrument Solutions hoe het toevoegen en normaliseren van corrosieve reagentia aan monsters voor ICP ontsluiting en analyse kan worden geautomatiseerd. Tijdens dit webinar wordt een demonstratie gegeven vanuit het lab van SCP Science in Canada en ziet u de EasyPREP in actie. Bekijk hier het webinar.

Referentiemateriaal: inleiding tot kwaliteit en het belang van selectie en gebruik
Referentiematerialen zijn een cruciaal onderdeel van het kwaliteitssysteem van het laboratorium. Zij zorgen voor nauwkeurigheid bij het testen. In deze presentatie bespreekt Derrell Johnson belangrijke concepten van metrologische traceerbaarheid, SI-meeteenheden en analysecertificaten. Bekijk hier het webinar.

Introductie van het SCIEX Triple Quad™ 7500 LC-MS/MS System –QTRAP® Ready
Tijdens dit webinar geeft Daniel McMillan van Sciex praktische tips voor het gebruik van het Sciex Triple Quad LC-MS/MS systeem. Zo vertelt hij hoe het systeem in staat is om tot zeven maal grotere gevoeligheid te bereiken om zo meer sporenanalyses op lagere niveaus te kwantificeren voor een breed scala aan monstertypes en workflows. Bekijk hier het webinar.

De toepasbaarheid van infraroodmicroscopie en -imaging bij de ontwikkeling en karakterisatie van plastic verpakkingsmaterialen
De samenstelling en kwaliteit van verpakkingsmaterialen is best complex te noemen. Bovendien wordt gestreefd naar een hoge duurzaamheid, zeker voor gebruik in relatie tot voedingsstoffen. Jo D’herde van PerkinElmer evalueert tijdens dit webinar de inzetbaarheid van infrarood spectroscopie ten opzichte van infrarood microscopie voor de karakterisatie van contaminaties in of op plastic verpakkingsmaterialen. Bekijk hier het webinar.

Wat kan Hoge-Resolutie GC-MS ons meer brengen dan nominale resolutie GC-MS-systemen?
Tijdens dit webinar gaat Bram van der Meer in op de voordelen van Hoge-Resolutie (HR) massaspectrometrie. Met meer massa resolutie liggen de pieken in het massaspectrum verder uit elkaar waardoor identificatie makkelijker is, of beter gezegd: uniek te typeren is. Daarnaast geeft Van der Meer antwoord op vragen als ‘welk effect HR-massaspectrometrie heeft in combinatie met een goed gedefinieerd moleculair ion op de identificatiezekerheid van ‘onbekende’ componenten’. Bekijk hier het webinar.

TED-GC/MS, een nieuwe techniek voor de bepaling van microplastics in water
Microplastics moeten vaak geïdentificeerd en gekwantificeerd worden in aanwezigheid van aanzienlijke hoeveelheden andere organische en minerale stoffen. Thermische analysetechnieken gecombineerd met GC/MS zijn veelbelovend met betrekking tot het verschaffen van efficiënte identificatie en kwantificering via polymeermarkerfragmenten met slechts een beperkte inspanning voor monstervoorbereiding. In dit webinar laat Kurt Thaxton zien hoe hij aan de hand van deze nieuwe techniek grote monsterhoeveelheden analyseert. Bekijk hier het webinar.

De basis voor een LC zuivering
Het webinar van Richard Hodgson van Shimadzu is bedoeld voor iedereen die momenteel een preperatieve LC gebruikt en hier meer over wil weten. Maar ook voor degenen die nieuw zijn in de techniek of die hier graag meer over willen leren. In het webinar behandelt hij de vraag wat LC-zuivering is en hoe u het meeste haalt uit deze techniek. Ook het zuiveren van monsters, opschalen en recycling komen aan de orde. Bekijk hier het webinar.

Samen voor een sterke circulaire economie, dat doe je gewoon veilig!
Circulair inkopen in het lab: goed voor het milieu, goed voor het budget. Zijn er extra factoren waar u rekening mee moet houden? En voldoen hergebruikte apparatuur en meubilair wel aan de veiligheidseisen die in mijn lab gelden? Kees de Rijke van LabMakelaar laat tijdens dit webinar zien hoe u uw lab kunt inrichten op een maatschappelijk verantwoorde én veilige manier. Bekijk hier het webinar.

De voordelen van boraatfusie voor XRF, ICP en andere analysemethoden
Alkalische fusie, en vooral boraatfusie, is een ontsluitingstechniek die vuurvaste materialen gemakkelijk kan ontsluiten. In de Katanax van SPEX SamplePrep kan de reactie veilig plaatsvinden in een gesloten oven. De verkregen smelt kan voor XRF als glazen schijf omgevormd worden of in oplossing worden gebracht voor ICP-analyse. Tijdens dit webinar geeft Nadia Ducharme een live virtuele demonstratie van deze apparatuur. Bekijk hier het webinar.


Events

LabAnalyse Event
U kent LabAnalyse als dé plek voor kennisuitwisseling rondom actuele analysemethoden binnen laboratoria. In 2020 organiseerde we een online editie over de trends en ontwikkelingen van analysetechnieken en innovatieve instrumenten. Schrijf in voor de bezoekersnieuwsbrief om geïnformeerd te worden over de editie in 2021.