Bijna zeventig jaar technologie beurs: van HET Instrument naar de World of Industry, Technology & Science

Bijna zeventig jaar technologie beurs: van HET Instrument naar de World of Industry, Technology & Science Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Dit jaar vieren we de vijfde editie van de World of Industry, Technology & Science. Maar wist je dat de grootste industriële vakbeurs van de Benelux al sinds 1956 bestaat? Wij blikken terug op bijna 70 jaar technologie beurs en bespreken met Corné Reuvers van Beun-De Ronde hoe de rol van de beurs door de jaren heen is veranderd.

Het appeltje van FHI
Het appeltje van FHI

Op 26 september 1956 opent de RAI haar deuren voor de eerste editie van HET Instrument. De beurs is destijds een samenwerkingsverband tussen 41 bedrijven met de wens een eigen koers te varen. Ze zijn ontevreden over het aanbod aan tentoonstellingen en beurzen in die tijd. Zo schreef de heer W.J. de Koning van N.V. Kipp uit Delft op 13 november 1953: “Aan Heeren Fabrikanten en Handelaren op het gebied van Laboratoria-apparatuur. Het aantal tentoonstellingen, waarvoor onze ondernemingen worden uitgenodigd tot deelname, is te groot geworden. Door verschillende oorzaken is het rendement van deelname aan tentoonstellingen niet in overeenstemming met de hoge kosten, die er aan verbonden zijn.”

Na een aantal jaar van briefverkeer en vergaderingen wordt op 7 maart 1956 de Vereniging het Instrument opgericht. In september dat jaar volgt de eerste editie van de gelijknamige beurs die, ondanks de korte voorbereidingstijd, een groot succes is. Het doel van de betrokken bedrijven is duidelijk: een onafhankelijke beurs met zelfbeschikking in programma, indeling en promotie, om contact tussen leden en de markt mogelijk te maken.

Technologische ontwikkeling

In de jaren die volgen verandert niet alleen de vorm en grootte van de beurs, maar ook het aanbod van de exposanten. Corné Reuvers, managing director bij Beun-De Ronde bevestigt dat: “Er zit een enorm verschil in het aanbod. Beun de Ronde verkocht kleine laboratorium instrumenten. Door de jaren heen is dat volledig verschoven naar applicatie gedreven apparatuur.” Beun-De Ronde is één van de 41 bedrijven die betrokken waren bij de oprichting van het Instrument en heeft zelf ook een rijke historie.

“Beurzen zijn meer een ontmoetingsplaats geworden.”

Corné vertelt dat beursdeelname, voor de komst van het internet, voornamelijk om naamsbekendheid draaide. “Toen ik nog op de laboratoriumschool zat, gingen we met de bus een dag naar de beurs. Daar maakte je dan voor het eerst kennis met de deelnemende bedrijven. Met de komst van het internet is daar natuurlijk verandering in gekomen. Beurzen zijn meer een ontmoetingsplaats geworden. Een plek voor klanten en leveranciers om bij te praten in een andere omgeving.”

Na de coronacrisis gaan beurzen en evenementen een nieuw tijdperk in. In een wereld waar videobellen de norm is geworden, is er volgens Corné nog steeds plek voor een fysieke beurs. “Mensen hebben contact met elkaar nodig. Soms is videobellen prima, maar als je een grote investering doet, dan is het belangrijk om een vertrouwensrelatie op te bouwen. Er zit daarom écht waarde in het persoonlijk contact onder andere tijdens een beurs. Daarnaast geeft een beurs ook energie aan onze eigen organisatie. Onze verkopers en productspecialisten zijn veel onderweg en de beurs is een moment om ook contact met elkaar te hebben. Het is bijna een soort teambuilding.”

Samenwerking

In 2014 gaat HET Instrument de samenwerking aan met de beurs Industrial Automation & Drives van de FEDA. Vanaf dat moment gaan beide beurzen verder onder de naam World of Technology & Science. De beurs bestaat uit vier werelden: World of Automation, World of Laboratory, World of Motion & Drives en World of Electronics. Vanaf 2018 wordt ook Machevo & Bulk een officiële partner en is de titel Industrial Processing op de beursvloer aanwezig. 

2024 is het jaar waarin de WoTS zichzelf opnieuw uitvindt. De wereld van technologie innoveert en de WoTS beweegt mee. World of Automation, World of Motion & Drives en World of Industrial Processing worden samengevoegd in één wereld: de World of Industry. Daarmee verandert ook de titel van de beurs naar World of Industry, Technology & Science.

Federatie het Instrument is opgericht met het doel een onafhankelijke beurs te organiseren waar leveranciers in contact komen met de markt. Samenwerking was destijds de basis voor het ontstaan van de beurs en FHI. Na bijna 70 jaar is er veel veranderd, maar zijn we ons des te meer bewust van de kracht van samenwerking om tot technologische innovaties én oplossingen te komen.

Van 24 tot en met 27 september 2024 vindt de vijfde editie van de World of Industry, Technology & Science plaats in de Jaarbeurs, Utrecht. Bezoek de website voor meer informatie en registreer je voor een bezoek aan de WoTS.