Dit zijn in laboratoria de trends voor 2023

Dit zijn in laboratoria de trends voor 2023 Door: Federatie van Technologie branches

Het blijvende personeelstekort en de wil om te verduurzamen zijn in 2023 belangrijke thema's binnen de laboratoriumbranche. Dat merkt Sanne Driessen van Led Techno, een van de grootste leveranciers van laboratoriumbenodigdheden in de Benelux. In deze blog vertelt Driessen er meer over.

Snelle en efficiënte processen

Eén van de twee trends van 2023 is automatisering. “Het is voor veel bedrijven een grote uitdaging om voldoende geschikt personeel te vinden. Zeker in de laboratoriumwereld, waar specifieke kennis nodig is”, begint Driessen. “Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om te automatiseren. Dat is een investering, maar die betaalt zich uit op de lange termijn: het werk kost minder tijd en er is minder personeel nodig.

Dankzij automatisering worden processen binnen laboratoria beter en efficiënter. Driessen noemt als voorbeeld een incubator met geïntegreerde kolonieteller: “Vroeger plaatste een laborant petrischalen in een incubator, haalde ze eruit en telde handmatig het aantal kolonies dat in de petrischalen groeide. Inmiddels is dit een geautomatiseerd proces: De nieuwe incubator (Scanstation) telt dit nu zelf. Dit kost minder tijd en energie.”

Duurzame trends

Naast automatisering is verduurzaming een speerpunt voor laboratoria. “Steeds meer organisaties ondernemen stappen om bewuster om te gaan met het milieu en de kosten daarvan. Dit zorgt voor minder afval, minder overheadkosten, minder opslag en minder plastic”, vertelt Driessen.

Driessen laat een milieubewuste innovatie zien: een petrifilm in plaats van een petrischaal. Ze legt het uit: “Veel laboraroria gebruiken nog petrischalen: ronde plastic bakjes waar in agar bacteriën en schimmels worden opgekweekt om te analyseren. Maar dit proces kan duurzamer. Daarom bieden we petrifilms aan: een plat plaatje dat grotendeels is gemaakt van karton en voor een klein percentage van plastic. Hierdoor verbruik je veel minder plastic én heb je minder afval, want zo'n dun plaatje is kleiner dan een schaaltje. Ook neemt het vele malen minder ruimte in beslag. Zowel voor opslag als in een incubator.

Toekomstgericht

Het doel van Driessen? “Laboratoria ontzorgen. En dit willen we bij zo veel mogelijk bedrijven onder de aandacht brengen.” In september staat Led Techno daarom op het evenement LabNL om meer te vertellen over alle innovaties.

 

Wat is LabNL?

LabNL is een beurs voor laboratoriumtechnologie in de Benelux. Bedrijven binnen de laboratoriumbranche laten er zien waarmee ze bezig zijn en tonen innovaties. De beurs is bedoeld voor iedereen die dagelijks in het laboratorium werkt of beroepsmatig met deze branche te maken krijgt.

“Tijdens dit evenement nemen we billboards en demonstratiematerialen mee, zodat bezoekers precies kunnen zien en ervaren hoe bepaalde producten werken. We willen inspireren, ontzorgen en verder helpen. Win-win voor iedereen”, besluit Driessen.

Bekijk hier de website van LabNL

 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle labontwikkelingen.

Aanmelden