DNA onderzoek in topsport


Topsporters moeten tegenwoordig verschillende monsters afgeven waarvan de waarden in het Athlete Biological Passport worden vastgelegd. De samenstelling van het DNA zal daar ook aan worden toegevoegd. Hoe dat in zijn werk gaat, wordt in de DNA & Doping X-pedition uitgelegd. De X-pedition bootst de stappen in DNA onderzoek na, waarbij wordt gestart met een sample om te kijken of eventueel doping aantoonbaar is in het DNA.

De DNA & Doping X-pedition biedt de mogelijkheid om DNA onderzoek zelf te beleven. Door deelnemende stands te bezoeken worden technieken als DNA isolatie, purificatie, eiwit-kwantificatie en PCR-testen gedemonstreerd en toegelicht. Op het einde wordt de DNA samenstelling bepaald, waardoor duidelijk wordt of de sample sporen van doping bevat.

Tevens wordt er een inhoudelijk Doping seminar georganiseerd, waarbij onderzoekers en specialisten aan het woord komen. De Nederlandse Dopingautoriteit zal een verhaal houden, vanuit Wageningen UR vertelt een onderzoekster over groeibevordering en UMC Maastricht geeft een schets van Dopinggebruik door de jaren heen.

Vergroot uw kennis op het gebied van DNA en leer meer over Doping door deel te nemen aan de X-pedition of bezoek het seminar.

Klik hier voor meer informatie. Via de registratiemodule kunt u zich aanmelden voor gratis deelname aan dit seminar.