eData Life Cycle en Blockchain in programma LabAutomation


Bepaalt de eData Life Cycle de kwaliteit van het laboratorium? Peter Boogaard bespreekt de vraag op welke manier het laboratorium een essentiële bijdrage levert aan de data life cycle mindset in zijn presentatie tijdens LabAutomation 2018.

Data integriteit, toepassen van nieuwe smart technologieën, nieuwe uitdagingen met betrekking tot de regelgevende richtlijn zoals GDPR en vooral betaalbaarheid passeren de revue in zijn presentatie.

Een ander actueel onderwerp is blockchain. Harry Boer van DappDevelopment geeft een presentatie over blockchaintechnologie in LIMS systemen en lab automation. Distributed Ledger Technologie (DLT), zoals blockchain, zal voor vergaande veranderingen gaan zorgen, zowel in de samenleving als in het laboratorium. Blockchain biedt de mogelijkheid om op een veilige manier informatie en IoT data via het internet over te dragen en te bewaren.

In zijn presentatie legt Harry Boer van DappDevelopment uit wat de kenmerken van DLT zijn, zoals distributed ledger, consensus en immutability, en waarom deze een belangrijke rol zullen gaan spelen in het laboratorium van morgen. Tevens zal een pilot gepresenteerd worden waarbij vertrouwelijke datasets worden verstuurd tussen een Medisch Centrum en een lokaal MKB-bedrijf, waarbij gebruik gemaakt wordt van de Hyperledger Fabric Blockchain en de IOTA Tangle.

Industrie 4.0 in het lab

Industrie 4.0 wordt gezien als de vierde industriële revolutie omdat het eenzelfde aanzienlijke potentie heeft als de eerdere drie industriële revoluties: eind 18e eeuw de mechanisatie door water- en stoomkracht, eind 19e eeuw de massaproductie met de introductie van de lopende band en vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw de intrede van computers op de werkvloer. Industrie 4.0 gaat niet alleen over automatisering, software of andere technologieën. Het is een nieuwe manier van denken om naar de gehele keten (Lifecycle) te kijken.

Peter Boogaard van Industrial Lab Automation sluit LabAutomation 2018 af met de vraag op welke manier het laboratorium een essentiële bijdrage levert aan deze data life cycle mindset.

Wilt u meer weten over deze actuele onderwerpen? U kunt zich hier registreren voor een bezoek aan LabAutomation 2018.