Fotonica: toekomst of een kans voor nu?

Fotonica: toekomst of een kans voor nu?

Door: FHI, federatie van technologiebranches

Fotonica is de technologie die zich bezig houdt met het opwekken, transporteren en detecteren van lichtgolven of lichtdeeltjes. Fotonica wordt gezien als sleuteltechnologie voor de 21ste eeuw. Hoe speelt fotonica een rol in het laboratorium en op welke manier gaat dit zich de komende jaren ontwikkelen? Tijdens het seminar Fotonica: toekomst of een kans voor nu? op dinsdag 2 oktober komen deze vragen aan de orde. Achtergrondverhalen over de inzet van fotonica voor het verbeteren van voedselveiligheid en medische fotonica staan op het programma.

Ron van der Kolk van PhotonicsNL trapt het seminar af met een presentatie over de achtergronden en toepassingsgebieden van Fotonica.

Medische fotonica is een multidisciplinair vakgebied waar natuurkundigen samenwerken met biologen en artsen om de eigenschappen van licht optimaal te benutten voor medische doeleinden. Licht biedt talloze mogelijkheden om diagnostisch relevante informatie over biologisch weefsel op niet- of minimaal-invasieve manier te vergaren. Het onderzoek van TNO richt zich met name op fotonica-gebaseerde diagnostische apparaten voor gebruik in de gehele gezondheidsketen: voor preventie in de 0e lijn, voor diagnostiek in de 1e en 2e lijn, en voor therapie-effectiviteitsmonitoring in de 0e tot en met 2e lijn. In zijn presentatie licht Arjen Amelink een aantal van deze toepassingen van licht in de geneeskunde toe.

Lien Smeesters van VU Brussel bespreekt fotonica-technologieën die de voedselveiligheid verbeteren. De interactie van laserlicht met voedingsproducten maakt het mogelijk de aanwezigheid van schadelijke elementen te detecteren, zonder de producten zelf te beïnvloeden. Als voorbeeld richten we ons op het monitoren van de acrylamidevorming tijdens de productie van frieten en op de detectie van mycotoxinen in granen. De integratie van de optische waarnemingstechnologieën in laser-gebaseerde scansystemen, lab-on-a-chip-configuraties en robotica baant de weg naar een industriële implementatie, die bijdraagt ​​aan een verhoogde voedselveiligheid.

Het seminar vindt plaats op dinsdag 2 oktober tussen 09.00 en 12.00 uur. U kunt zich nu kosteloos inschrijven voor deelname aan dit seminar.