Inspiratie en informatie tijdens LabAnalyse conferentie

Inspiratie en informatie tijdens LabAnalyse conferentie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste analytische technieken en trends? Sluit dan aan tijdens de tweede dag van LabNL, op woensdag 29 september. Het LabAnalyse programma behandelt actuele topics zoals het gebruik van smartphones als meetapparatuur en de ontwikkeling van duurzame materialen. Ook innovatieve technieken zoals SEM/EDX en X-Ray Fluorescentie staan op het programma.

Smartphones zijn in feite geavanceerde draagbare en oplaadbare instrumenten en in potentie een uiterst krachtig alternatief voor labapparatuur. Een goed startpunt om analyses op locatie mogelijk te maken. Prof. Michel Nielen geeft tijdens zijn presentatie over het meten van voedselkwaliteit met je smartphone een overzicht van de wetenschappelijke en praktische uitdagingen.

Forensisch onderzoek

‘Every contact leaves a trace’ is het basisprincipe van de forensische wetenschap. Een dader zal op de plaats delict altijd sporen achterlaten en tegelijkertijd sporen meenemen. Voor het zoeken naar deze sporen en de daaropvolgende analyse wordt in een breed scala van forensische disciplines gebruik gemaakt van SEM/EDX. Alwin Knijnenberg van het NFI licht tijdens zijn presentatie toe hoe de resultaten worden gebruikt als puzzelstukjes in de rechtszaal.

Rioolwater als bron voor COVID-19 monitoring

Het monitoren van COVID-19, en de verschillende varianten daarvan, binnen een complete populatie brengt uitdagingen met zich mee. Al vroeg in de wereldwijde coronauitbraak bleek dat een proportie van de geïnfecteerden het virus via de ontlasting kan uitscheiden. Niet iedereen gaat naar de teststraat, maar iedereen gaat wel naar het toilet. Betekent dit dat het SARS-CoV-2 virus in rioolwater een objectieve manier is om COVID-19 te volgen en zijn daarin ook de opkomende varianten te onderscheiden? Goffe Elsinga van KWR vertelt over de methode die KWR inzet om SARS-CoV-2 RNA aan te tonen in rioolwater.

Dit is slechts een tipje van de sluier van het complete programma. Bezoek de website om het complete programma te bekijken. Interesse? Een bezoek aan LabNL én dit conferentieprogramma zijn kosteloos. Registratie kan via deze pagina.