Kent u de uitdagingen van het implementeren van een nieuw systeem?


Het introduceren van een nieuw systeem in een organisatie, of het nu gaat om LES, LIMS of een inventarissysteem, zorgt altijd voor de nodige uitdagingen. Tijdens LabAutomation 2017 delen sprekers van de Gezondheidsdienst voor Dieren, Erasmus MC en KWR Watercycle Research Institute hun ervaringen over het keuzetraject en de implementatie van een nieuw systeem.

Gezondheidsdienst voor Dieren zit midden in een transformatie van haar applicatie landschap en brengt het maatwerk terug naar meer standaard software oplossingen. Voor onder andere de regie op de werkorders is het afgelopen jaar een LES geselecteerd en geïmplementeerd. Jan-Willem Meiburg vertelt in zijn presentatie over de zoektocht naar en de implementatie van dit systeem. Waarom heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren gekozen voor een LES? Hoe hebben ze de selectie gedaan en de inpassing in het bestaande applicatie landschap? En hoe is de implementatie verlopen?

Wie kent het niet, de dynamiek van een research lab, onderzoekers komen en gaan. Vaak laten ze daarbij hele waarde volle collecties achter, waar men ooit weer verder onderzoek mee gaat doen. Dan is het moment aangebroken om op zoek te gaan naar al deze waardevolle schatten. In welke vriezer en in welke lade staan ze nou precies en welke materialen of samples waren er nou precies ingevroren en wie was er ook al weer mee aan het werk? Dit zijn slechts enkele vragen waar het Erasmus MC in de afgelopen jaren steeds vaker mee te maken kreeg. De vriezers puilden uit, het overzicht was weg, kortom het roer moest om. Deborah Horst neemt u tijdens haar presentatie mee in de zoektocht naar het optimale inventarissysteem en de hobbels tijdens de implementatie daarvan.

In 2012 heeft KWR Watercycle Research Institute, het kennis- en onderzoeksinstituut van de Nederlandse drinkwaterbedrijven, de informatievisie “Kennisonderneming in een digitaliserende wereld” opgesteld. Eén van de projecten die hieruit voortkwam was het digitaliseren van de laboratoria. De grootste uitdaging was om het routine en research werk van het chemisch en microbiologisch laboratorium, waar ook nog op twee totaal verschillende manieren wordt gewerkt, te combineren in één flexibel Laboratorium Informatie Management Systeem (LIMS). Ronald Italiaander vertelt in zijn presentatie hoe KWR dit proces heeft aangepakt.

Registreer hier voor een bezoek aan LabAutomation 2017.