Keurmerk gecertificeerd onderhoud zorgsector

Keurmerk gecertificeerd onderhoud zorgsector Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

FHI Medische Technologie heeft het initiatief genomen tot het ontwikkelen van het keurmerk GOZ. Voor zorginstellingen is het niet eenvoudig om aan te tonen dat het technisch onderhoud conform alle vereisten wordt uitgevoerd. Daarnaast is het voor hen nauwelijks te beoordelen of ingeschakelde externe bedrijven en technici daadwerkelijk bevoegd en bekwaam zijn en ook werken conform de juiste procedures.

Het keurmerk GOZ beoogt de kwaliteit van service en onderhoud op sectorniveau te borgen en zorginstellingen een belangrijke tool in handen te geven die aantoonbaar zekerheid biedt over de kwaliteit van de ingehuurde service organisatie.

In de afgelopen jaren is een wildgroei ontstaan aan onderhoudsbedrijven. Bij het aanbieden en uitvoeren van technisch onderhoud wordt regelmatig afgeweken van de onderhoudsprotocollen zoals deze conform de Medical Device Directive (of de Medical Device Regulation) zijn vastgelegd. Naast juridische aansprakelijkheid kan dit veiligheidsrisico's voor patiënten en gebruikers met zich meebrengen.

Het keurmerk GOZ stelt duidelijke eisen aan zowel de organisatie die in opdracht van de zorginstelling preventieve en/of correctieve onderhoudswerkzaamheden aan medische apparatuur uitvoert alsmede aan de kennis en vaardigheden van de individuele technici die het onderhoud uitvoeren.

Om in aanmerking te komen voor het FHI keurmerk moet de organisatie voldoen aan de eisen uit het GOZ certificatieschema. In het opleidingsplan is vastgelegd wanneer en voor welke categorie en/of type producten en zo nodig tot welke niveau, de Service Technicus bevoegd en bekwaam is service en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Toetsing vindt plaats door een externe certificerende instelling.

Indien de organisatie en technici voldoen aan de eisen van GOZ dan kunnen voor technici GOZ pasjes worden aangevraagd. Het pasje is voor voorzien van een NFC chip. Deze chip kan eenvoudig via een mobiele telefoon voorzien worden van informatie over de competenties en bevoegdheden van de technicus. Deze informatie is vervolgens in het ziekenhuis eenvoudig weer uit te lezen met nagenoeg elke smartphone.

Alle informatie over dit project vindt u op de website www.keurmerkgoz.nl