Laboratorium Technologie voor Dummies: maak kennis met het lab

Laboratorium Technologie voor Dummies: maak kennis met het lab

Door: FHI, federatie van technologiebranches

Uw medewerkers, bijvoorbeeld op de binnendienst of in de administratie, werken met lab apparatuur en benodigdheden maar hebben nog nooit zelf in een laboratorium gewerkt? De workshop Laboratorium Technologie voor Dummies biedt hen de mogelijkheid om kennis te maken met de labwereld. Een deelnemer aan de workshop vertelt over haar ervaringen.

Regina Leeijen is Finance Control Specialist bij Sanbio. Dit bedrijf is actief als een onafhankelijk leverancier van lifescience-producten voor onderzoek en diagnostiek in de Benelux. Tevens is Sanbio producent en ontwikkelaar van antilichamen en antilichaam-gerelateerde producten van het eigen merk Monosan. Op 24 mei nam Leeijen deel aan de workshop: “De opkomst was groot en we werden in verschillende groepen geplaatst. Zo ontmoette ik mensen van verschillende bedrijven.”

De cursisten die deelnamen aan Laboratorium Technologie voor Dummies, een workshop waarbij FHI samenwerkt met ROC Rijn IJssel uit Arnhem, kregen workshops in vier onderdelen: klinische chemie/hematologie, analytische chemie op basis van chromatografie, microbiologie/voedingsmiddelenmicrobiologie en moleculaire biologie. Tijdens de onderdelen worden diverse proeven en experimenten in de labomgeving uitgevoerd, zoals een gramkeuring of het maken van een bloedbeeld.

Leeijen is enthousiast over de workshop: “Van de vier workshops die ik gedaan heb, vond ik de ‘klinische chemie’ het leukste om te doen. Met behulp van een microscoop gingen we bloeduitstrijkjes bekijken. Na enige tijd draaien aan alle schroeven en knoppen, slaagde ik er in om het beeld scherp te stellen. Ik kon zelfs dingen herkennen als monocyten en lymfocyten. Dat was toch wel een momentje van trots.”

Vertrouwd raken in het lab

Doel van de workshop is om de deelnemers vertrouwder te maken met labapparatuur en de procedures die worden gehanteerd. Bij Leeijen lijkt dat doel te zijn bereikt: “Tijdens de workshops leerden we ook hoe je een pipet gebruikt”, vertelt Leeijen. “Ik heb dit instrument wel eens op een factuur voorbij zien komen, maar had geen flauw idee dat het vrij lastig is om goed te kunnen pipetteren. Er kwamen meerdere instrumenten aan bod, zoals een refractometer en een pH-meter. Ik kan me niet herinneren dat ik die ooit heb gezien tijdens de scheikundelessen op de middelbare school. Het was erg leuk dat we hiermee mochten werken en dat het me ook lukte om daadwerkelijk een uitkomst te krijgen of iets kon zien wat ik hoorde te zien.”

Leeijen is blij de cursusdag te hebben gevolgd: “De workshop is zeker een aanrader voor anderen. Het is een compleet verzorgde dag. Je wordt netjes ontvangen. De workshops zijn heel makkelijk te volgen. Ik vond het fijn dat het in Jip en Janneke-taal verteld werd door een stel enthousiaste docenten en studenten. Het geeft een goede kijk op het werk in een laboratorium, waardoor je als ‘leek’ een bulk ervaring rijker bent. En die ervaring wordt ook nog eens beloond met een certificaat!”

Interesse in het volgen van de workshop Laboratorium Technologie voor Dummies? U kunt zich aanmelden voor de workshop op donderdag 27 juni. U kunt hier meer informatie vinden en uzelf of iemand anders aanmelden.