In-line testing en organ-on-a-chip; toekomstmuziek of realiteit?


Trends als in-line testing en organ-on-a-chip doen hun intrede in het lab. Wanneer besluit een bedrijf om een analyse vanuit het lab over te zetten naar in-on of at-line? Marcel Braam van Indorama geeft toelichting op een succesvolle transitie van lab testing naar een in-line applicatie. Evita van der Steeg van TNO gaat in op de 3 dimensies van organ-on-a-chip: celbiologie, ondersteunende technologie en toepassingen. Organ-on-a-chip is “hot”, maar welke impact heeft het op het lab?

Elke onderneming heeft als doel om zo efficiënt en effectief mogelijk te produceren tegen de laagst mogelijke kosten met in achtneming van de kwaliteitseisen. Mede daarom maken veel industriële bedrijven gebruik van in/on/at-line analyzers in combinatie met een eigen laboratorium om zodoende de productieprocessen te kunnen controleren en beheersen. Het aanbod op de markt van in-line analyzers die laboratorium analyses kunnen vervangen wordt steeds groter.

In zijn presentatie geeft Marcel Braam een toelichting op een succesvolle transitie van lab testing naar een in-line applicatie. Hij gaat in op de impact van het project op andere afdelingen binnen de organisatie, het veranderingstraject (lees weerstanden) van het personeel en wat het tot op heden heeft opgeleverd (meetbare besparingen).

Een blik in de wetenschappelijke literatuur en populaire wetenschappelijke tijdschriften laat ons weten: Organ-on-a-chip is ‘hot’. In de meeste, zo niet alle, uitingen wordt beloofd dat het dé oplossing is voor medicijnontwikkeling en het testen van producten die dierproeven overbodig zal maken. Bovendien is het een veelbelovende technologie waarbij ziektes in de toekomst nauwkeuriger en meer ‘personalized’ kunnen worden onderzocht en mogelijk behandeld. Ja, organ-on-a-chip technologie is veelbelovend, maar waar gaat het allemaal om? Organ-on-a-chip is niet slechts een technologie, het gaat om levende cellen en ondersteunende technologieën die de menselijke fysiologie nabootsen en toepassingen hebben, niet alleen in therapeutisch testen maar ook in de voedings- en chemische industrie.

In haar lezing gaat Evita van der Steeg van TNO in op de 3 dimensies van organ on-a-chip: celbiologie, ondersteunende technologie en toepassingen. Ze geeft een kort overzicht van verschillende initiatieven die er op dit vlak lopen, en enkele voorbeelden van de TNO-aanpak waar samen met partners nieuwe organ-on-a-chip modellen worden gebouwd die binnen 5 jaar hun toepassing zullen hebben farmaceutische, voedings- en chemische industrie.

Bent u geïnteresseerd om de presentaties van Marcel Braam en Evita van der Steeg bij te wonen? Registreer hier voor een bezoek aan LabAnalyse 2017.