Morgen al efficiënter werken met het 5S-principe

Morgen al efficiënter werken met het 5S-principe Door: FHI

Waar automatisering van het lab een antwoord is op foutloos, nauwkeurig en sneller werken, is een georganiseerde werkruimte dat ook. Deze manier van efficiënt werken kost weinig tijd en is morgen al te implementeren. Start daarom met het 5S-principe. Het model is een veelgebruikte tool in lean six sigma en verhoogt de productiviteit, kwaliteit en veiligheid.

Seiri: sorteer

Kijk kritisch naar de huidige werkplek en vraag uzelf af wat u nodig heeft om taken uit te voeren. Welke materialen zijn dan onmisbaar en welke zijn eigenlijk overbodig? Scheid het kaf van het koren. De werkruimte wordt zo een stuk leger en georganiseerder. Zo verspilt u geen tijd meer aan zoektochten naar materialen en houdt u kostbare minuten over voor uw werkzaamheden. Efficiëntie ten top. Uw werkplek deelt u met meerdere collega’s. Ga daarom met ze in gesprek en stel hen dezelfde vragen. Welke materialen willen zij in de buurt hebben liggen? Stem de wensen af en vind samen een werkbare oplossing.

Seiton: schikken

Plaats benodigde materialen logisch op uw werkplek. Wat u dagelijks nodig heeft, zoals pipetten, legt u binnen handbereik. Plaats ook chemicaliën en gedeelde apparatuur als een microscoop op een centrale en veilige plek die voor iedereen toegankelijk is. Voor ergonomische redenen is het goed om veel gebruikte apparatuur niet onder u neer te zetten of in een lade te plaatsen. Zo beperkt u het bukken en ontlast u uw rug. Nog belangrijker dan het herindelen van de werkruimte is het behouden van de orde. Leg pipetten, tubes en racks op een vaste plek neer en markeer materialen. Zo voert u taken uit zonder lange zoektochten of wandelingen voor benodigdheden. Een stap in de juiste richting naar efficiënt werken.

Seiso: schoonmaken

Nergens speelt de rol van hygiëne zo’n grote rol als in een laboratorium. Daarom is deze S eigenlijk een open deur: houd uw werkplek goed schoon.

Seiketsu: opruimen

Vergelijk een onopgeruimde werkplek met een rommelig huis. Het geeft een onrustig gevoel en zorgt voor lange zoektochten naar verdwaalde spullen. Het is onveilig, frustrerend. Daarom is het belangrijk dat u uw werkplek continu opruimt. Meteen de gebruikte materialen terugleggen op de juiste plek, helpt daarbij. Zorg voor een standaard en documenteer dat.

Shitsuke: standhouden

Bespreek met het team standaard operationele procedures (SOP's), zodat iedereen op dezelfde manier werkt. Behoud vervolgens orde, regelmaat en uw nieuwe manier van efficiënt werken door deze handelingen te blijven doen. Daarna went het snel. Wanneer de tijd verstrijkt, neemt de automatische piloot het van u over. Zo werkt u efficiënt zonder er nog over na te denken.

Safety: de extra S

Deze S, de onofficiële zesde, is zeker geen ondergeschoven kind. Het is misschien zelfs de belangrijkste voor ieder laboratorium. De S staat voor safety en slaat terug op schoonmaken en opruimen. Door u goed aan deze werkwijzen te houden, verkleint u de kans op fouten. En daardoor neemt het gevaar voor onveilige situaties ook af.