Najaarsbijeenkomst Vereniging Analisten Pathologie

Najaarsbijeenkomst Vereniging Analisten Pathologie

Door: FHI Digitale Service

Op dinsdagochtend 4 oktober vindt de najaarsbijeenkomst van ‘Vereniging Analisten Pathologie’ (VAP) plaats op World of Technology & Science. Centraal staat de Digitale Pathologie. De werkwijze voor zowel de patholoog als de analist verandert door digitalisering. Nieuwe ontwikkelingen komen op, zoals wiskundige berekeningen die afwijkende kleuren en patronen automatisch analyseren en indelen bij de juiste diagnosegroepen. Ervaringsdeskundigen worden door VAP uitgenodigd om hun kennis te delen en praktische voorbeelden te tonen.

De digitalisering doet meer en meer zijn intrede. Zo wordt een coupe nu vertaald van een beeld onder de lichtmicroscoop naar een digitaal beeld op een beeldscherm. Dit digitale beeld kan overal geïnterpreteerd worden door een patholoog, vanuit huis of zelfs vanuit zijn vakantieadres. Deze ontwikkeling heeft uiteraard gevolgen voor de werkwijze van de analisten en de pathologen. Zo worden externe consulten sneller en eenvoudiger, en zijn vriescoupes op afstand mogelijk zonder een patholoog op locatie. Momenteel worden diverse specialisten en ervaringsdeskundigen benaderd om als spreker hun kennis en ervaringen te delen.

Vereniging Analisten Pathologie heeft tot doel het bevorderen en onderhouden van kennis en ervaring in de pathologie, vooral op diagnostisch, organisatorisch en laboratoriumtechnisch gebied. Er zijn 1.250 leden aangesloten bij deze vereniging, bestaande uit hoofdanalisten in de pathologie, pathologen en laboratoriummanagers. De najaarbijeenkomst op World of Technology & Science biedt plek aan ruim 100 personen.