Nieuwe en verbeterde technieken in voedingsanalyses

Nieuwe en verbeterde technieken in voedingsanalyses Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Voeding is al jaren een hot topic. Regelmatig verschijnen berichten in de media over gezonde voeding, voedselveiligheid en voedingsfraude. Nieuwe technologieën helpen in het lab om voeding beter en sneller te kunnen analyseren. Tijdens het seminar Trending Topics in Food & Beverage op donderdag 4 oktober komen diverse analysetechnieken aan bod. Zo presenteert Wim Broer van Nofalab een methode om glyfosaat en andere ionische verbindingen in voedsel, voer en water te analyseren in één LCMS-methode van slechts 15 minuten. Ook is er aandacht voor MOSH MOAH en nanotechnologie.

Jarenlang was de directe analyse van glyfosaat en andere ionische herbiciden zoals glufosinaat, chloraat, fosetyl, ethephone, chloraat, bromide en maleïnezuuranhydride en hun metabolieten in één LCMS-analyse nauwelijks mogelijk. Uiteindelijk heeft men 3 of 4 methoden nodig om de metingen uit te voeren. Wim Broer van Nofalab presenteert een methode waarbij wordt aangetoond dat al deze herbiciden worden gedaan in één LCMS-methode van 15 minuten.

Sebastian Säger van Laboratory Lommatzsch & Säger spreekt over de analyse van minerale oliën en synthetische koolwaterstoffen door HPLC-GC en GCxGC. De besmetting van voedsel met verschillende soorten koolwaterstoffen is een doorlopend issue. Deze presentatie biedt een beter zicht op de grenzen en voordelen van de routinemethode voor MOSH / MOAH. Verder wordt een meervoudige benadering voorgesteld om minerale olie en synthetische koolwaterstoffen te differentiëren via GCxGC-MS.

Nanomaterialen worden steeds vaker gebruikt in levensmiddelen als additieven en materialen die met levensmiddelen in aanraking komen. Analytische technieken wordt ontwikkeld om nanomaterialen in voedsel te detecteren en te karakteriseren. Naast de detectie van nanodeeltjes is het ook belangrijk om informatie over de samenstelling en de status van het nanomateriaal in een monster te verkrijgen. Het is duidelijk geworden dat deze vragen niet met één enkele analysemethode kunnen worden beantwoord, meerdere methoden of gekoppelde technieken zijn vereist om dergelijke vragen te beantwoorden. Ruud Peters van RIKILT bespreekt een aantal van deze geavanceerde analytische technieken en toont enkele toepassingen.

Bekijk hier het gehele programma. Het seminar vindt plaats op donderdag 4 oktober tussen 09.00 en 12.00 uur en heeft aansluiting op de X-pedition Trending Topics in Food & Beverage. Deze tour langs 6 bedrijven biedt met behulp van interactieve demo’s meer informatie over innovatieve analysetechnieken rondom voeding.

Inschrijven voor het seminar en/of de X-pedition is kosteloos en kan via deze link.