Oorlog in Oekraïne veroorzaakt grote zorgen bij FHI-leden

Oorlog in Oekraïne veroorzaakt grote zorgen bij FHI-leden Door: FHI federatie van technologiebranches

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt grote zorgen bij FHI-leden in alle branches. Dat blijkt uit de Economische Barometer over het eerste kwartaal van 2022. Zo is er de vrees dat de omzet zal afnemen.

Tussen de 30 en 60 procent van de ondervraagde leden geeft aan dat het conflict in Oekraïne een afname in de orderportefeuille veroorzaakt. Hetzelfde beeld is te zien in de omzetverwachtingen. De vrees dat de toelevering van producten stagneert is ook groot. Desondanks is in het eerste kwartaal de verwachting voor de orderpositie bij alle branches hoog ten opzichte van de coronaperiode.

De branche Industriële Automatisering merkt ook de impact van de oorlog. Meer dan 80 procent verwacht problemen als gevolg van dit conflict. Men is bang voor stijgende energieprijzen, toenemende inkoopprijzen en haperingen in de toeleveringen. Toch is de meerderheid positief richting de toekomst als wordt gekeken naar de omzetverwachtingen.

Bij leden van de branche Laboratorium Technologie is er minder angst voor de gevolgen van het conflict in Oost-Europa: 60 procent verwacht geen grote impact. Wel overheerst ook in deze branche het gevoel dat de toeleverketen vast kan lopen. Ook de inkoopprijzen zijn een bron van zorg.

Binnen de branche Gebouw Automatisering worstelen de leden met stijgende inkoopprijzen. Ook is er vrees voor cyberaanvallen en stagnatie in de toeleveringsketen. Toch is de orderpositie positief bij de meeste leden en denkt de meerderheid niet dat deze snel zal verslechteren. GA-leden zien op de langere termijn vooral hun kansen in de energietransitie.

Net als de overige branches zijn de leden van de branche Industriële Elektronica bevreesd voor problemen in de toeleveringen. De inkoopprijzen zijn ook problematisch. Toch laten de orderposities zien dat de brancheleden het in het eerste kwartaal goed hebben gedaan. Ook is men relatief positief over het aankomende kwartaal.

De branche Medische Technologie is relatief het minst angstig voor de gevolgen van de oorlog: 50 procent geeft aan problemen te verwachten. Stijgende inkoopprijzen van grondstoffen zorgen voor de meeste stress bij de ondervraagden. De leden verwachten in meerderheid dat de omzet in Q2 gelijk zal blijven.