Pionieren in de toekomst van de laboratorium automatisering

Pionieren in de toekomst van de laboratorium automatisering Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Leden binnen de branche Laboratorium Technologie innoveren in hoog tempo. Zo ook op het gebied van automatisering binnen het lab. We belichten in deze portretserie een aantal FHI-leden die niet alleen aan de weg timmeren maar ook ambitieuze toekomstplannen hebben. Dit keer spreken we met Frank Hendriks, territory manager bij LabWare Benelux.

Door: Dimitri Reijerman

LabWare ontwikkelt een dataverwerkingssysteem voor de labomgeving. Inmiddels zijn de diverse softwarecomponenten in de loop der tijd vervlochten geraakt, zegt Hendriks: “LabWare levert onder andere het LabWare Enterprise Laboratory Platform. Dat is een systeem dat een LIMS-systeem (Laboratory Information Management System) combineert met een ELN (Electronic Laboratory Notebook). Dit is voor veel van onze klanten een business-kritisch platform en wordt vooral toegepast binnen het quality-domein en op R&D-afdelingen. Een flexibel systeem wat snel en efficiënt kan inspringen op de veranderingen in de organisatie. Zo ondersteunt en versnelt LabWare het testen voor mobiele laboratoria in de strijd tegen COVID-19 terwijl we pionieren in de toekomst van de laboratorium automatisering.”

In deze roerige coronaperiode wordt de LabWare-software volop gebruikt volgens Hendriks: “Een mooi voorbeeld rondom de huidige coronasituatie, zijn de farmaceutische bedrijven die worden ondersteund met onze LabWare-producten. Het wordt met name gebruikt voor het vastleggen van de informatiestromen bij de ontwikkeling van de diverse vaccins.”

Hij vervolgt: “We hebben het nog nooit zo druk gehad. We zitten in de hoek waar COVID-19 geen negatieve impact heeft gehad op onze business. We zijn bovendien sterk vertegenwoordigd in de big pharma. Juist in deze tijd is er nog meer gefocussed op research en productie. Ook tijdens slechte tijden gaat R&D gewoon door. Corona heeft natuurlijk zijn invloed gehad maar met de moderne communicatiemiddelen en flexibele systemen is hier zeer efficiënt op ingesprongen.”

Blik op de toekomst

Naar de toekomst kijkend ziet de LabWare-manager een aantal belangrijke ontwikkelingen: “Het paperless lab blijft interessant. ELN-systemen komen daar steeds meer bij kijken, zoals het volledig ondersteunen van het analytische proces en research activiteiten. Een dergelijk systeem moet naadloos aansluiten op de werkprocessen en ondersteunende systemen. Integratie met andere systemen blijft belangrijk net als specifieke ondersteuning op de werkvloer, in plaats van de nog steeds veel gebruikte Excel oplossingen.”

Rondom de COVID-19 crisis heeft LabWare een portable disease surveillance laboratory ontwikkeld, vertelt hij: “In feite bestaat dit draagbare lab uit een koffer met testapparatuur, scanner en device met LabWare Mobile voor directe verwerking van testresultaten en communicatie naar overheid systemen. Het systeem wordt toegepast in de US en Europa. Daarnaast is een industrie template ontwikkeld voor de ondersteuning van medische COVID-tests en de registratie binnen het LabWare LIMS.”

Tot slot voorspelt Hendriks dat bedrijfskritische applicaties nog verder zullen integreren in de labwereld: “We gaan meer bedrijfsspecifieke en industriespecifieke ondersteuning bieden, en dat in combinatie met gestandaardiseerde SAAS-oplossingen (Software-as-a-Service, red.).  Kortom, er vindt een vergaande en gerichte digitalisering en integratie plaats.”

Webinar Digitalisatie, van trend naar realisatie

Tijdens de online LabAutomation themadagen geeft Michel Mees van LabWare een presentatie over Digitalisatie, van trend naar realisatie. Dit webinar staat gepland op donderdan 17 juni om 11.00 uur. U kunt zich inschrijven voor dit webinar via de website.