Scala Scientific & BioPartner Leiden: Al 12,5 jaar een unieke samenwerking

Scala Scientific & BioPartner Leiden: Al 12,5 jaar een unieke samenwerking Door: Scala Scientific B.V.

De stichting Biopartner Leiden is zo’n 20 jaar geleden opgericht. Het doel van Biopartner Leiden is om startende ondernemers in de ‘life sciences’ te voorzien van faciliteiten die zij nodig hebben om zich volledig te kunnen richten op hun eigen core-business: onderzoek en ontwikkeling van medicijnen en vaccins. Het Biopartner Center Leiden is dan ook een verzamelgebouw waarin kantoorruimte en laboratoriumfaciliteiten gehuurd kunnen worden. Dit biedt bijvoorbeeld startups, studenten of hoogleraren de kans om, zonder grote investering in een pand of lab, te ontdekken of bepaalde ideeën levensvatbaar zijn.

Loyale partners

Michel Keijzer, Commercieel Directeur Scala Scientific: “Aan de samenwerking met Biopartner Leiden zitten verschillende hele mooie elementen. Zo is Biopartner Leiden een klant van het eerste uur, al zo ongeveer 12,5 jaar dus. De contactpersoon, Martien Hogewoning ken ik zelfs al 20 jaar. Een eerlijke en loyale partner. Het is mooi dat we al zo lang zaken kunnen doen.

Daarnaast spreekt het gehele initiatief en doel van Biopartner Leiden mij aan. Het ondersteunt beginnende ondernemers en draagt daarmee wezenlijk bij aan de ontwikkeling van medicijnen en vaccins.
Wat het bijzonder maakt is dat Biopartner Leiden niet zo maar een klant van Scala Scientific is die alleen iets koopt. Binnen het huurdersbestand van Biopartner Leiden bevinden zich uiteraard ook andere (potentiële) klanten van Scala Scientific. Mede door de goede relatie met Biopartner Leiden werken wij met verschillende van hun huurders samen. Dit geeft wel aan dat er veel vertrouwen is.”

Martien Hogewoning, Facilitair Manager Biopartner Leiden: “Inmiddels werk ik al 16 jaar bij Biopartner Leiden, op dit moment ben ik verantwoordelijk voor alles wat met operations te maken heeft. Bij Biopartner Leiden huisvesten we, verdeeld over 5 verzamelgebouwen, rond de 85 bedrijven. Deze variëren in grootte van 1 tot 100 medewerkers. Zo’n 35 van deze bedrijven doen iets met laboratoria en aanverwante apparatuur. Wij bieden de mogelijkheid om kleinschalig (qua ruimte) en eventueel voor korte periodes ruimte te huren. Voor vele van deze bedrijven is dit een uitkomst. Van alle vergelijkbare initiateven in Nederland is Biopartner Leiden ruimschoots het grootst.

Biopartner Leiden voorziet verder in de basis faciliteiten die benodigd zijn voor een laboratorium. Hierbij gaat het onder andere om -80 vriezers en ijsschilfermachines. Deze zijn aanwezig op elke afdeling. Deze -80 vriezers en ijsschilfermachines hebben wij gekocht en in onderhoud bij Scala Scientific.

Zoals al door Michel aangegeven wordt de samenwerking uniek gemaakt doordat een aantal van onze huurders (klanten) ook klant zijn bij Scala Scientific. Wat dat betreft zelfs nog in veel grotere mate dan Biopartner Leiden.”

Geen reden om verder te kijken

Martien: “De kracht van de samenwerking zit hem als zo vaak in de eenvoud. Het is recht toe recht aan met goede leveringen en hoogwaardig onderhoud. Dat is ook één van de redenen waarom we al zo lang met Scala Scientific samenwerken. Je kunt namelijk iets kopen maar bij laboratorium apparatuur heb je ook iemand nodig die er wat mee kan als er iets stukgaat. Oftewel, de partij die verkoopt moet ook kunnen repareren. Een incidentele uitstap naar een andere leverancier bewees dit maar weer eens, dit liep uit op een fiasco. Met Scala Scientific hebben wij de partij die ons zowel hoogwaardige laboratorium apparatuur als hoogwaardig onderhoud biedt. Uiteraard geldt dit ook voor onze klanten.

Als ik Scala Scientific zou moeten aanraden op een schaal van 1 – 10 zou dat zeker een 8,5 zijn. Het enige nadeel zijn de levertijden. Dit is op het moment echter een mondiale uitdaging waar iedereen last van heeft. Met Scala Scientific zijn we verzekerd van enerzijds goede kwaliteit én goed onderhoud, anderzijds hebben we altijd een goede verstandhouding gehad. Dan is er geen reden om verder te kijken.”

Michel: “Ook wij waarderen de samenwerking met Biopartner Leiden en Martien zeer. Het is mooi om te zien dat startups dankzij Biopartner Leiden de kans krijgen om hun ideeën te onderzoeken. Als Scala Scientific dragen wij hier graag ons steentje aan bij. We zijn flexibel en bereid om mee te denken met (de klanten van) Biopartner Leiden. Zeker bij beginnende ondernemingen zijn kennis en budget geregeld nog beperkende factoren. Dan is het prettig om samen te werken met een partij die hier al ervaring mee heeft. Zo denkt Scala Scientific onder andere mee over de vraag of een onderneming wel een hele vriezer nodig heeft en over eventuele beschikbaarheid van een ex-demo model. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de wijze waarop wij proberen te helpen.

Uiteindelijk geeft het dan veel voldoening als enkele van deze bedrijven een flinke sprong weten te maken. Dit biedt daarnaast de kans om samen te groeien. Door de groei is tenslotte vaak meer laboratorium apparatuur nodig waar wij bij kunnen helpen. Op deze manier draag je bij aan de ontwikkeling van elkaar. Wat dat betreft is dit een raakvlak tussen Biopartner Leiden en Scala Scientific. We zijn er beiden voor beginnende ondernemingen in life sciences, nu en in de toekomst.