Terugblik LabAutomation 2022

Terugblik LabAutomation 2022 Door: FHI federatie van technologiebranches

Met 34 exposanten en ruim 170 bezoekers was het na eerder uitstel eindelijk weer mogelijk een nieuwe LabAutomation te organiseren. In het Congrescentrum 1931 in Den Bosch werden de laatste ontwikkelingen rond automatisering in het lab weer aangehaald.

De opening van LabAutomation 2022 was voor Linda Dijkhoorn, CEO van EV Biotech. In haar keynote sprak ze over ontwikkelingen binnen de biotech en hoe EV Biotech daar op inspeelt. Met behulp van enorme hoeveelheden data, ontstaan uit strain-development en digitaal moduleren, kunnen vervolgens slimme modellen gecreëerd worden.

In het daarop volgende lezingenprogramma kwamen twee hoofdthema’s aan bod: hardware en software. Zo gaf Bas Trietsch van Mimetas inzicht op een organ-on-a-chip platform met een hoge doorvoersnelheid. Zo kunnen onder andere medicijnen tegen vasculaire ziektes en storingen aan het imuunsysteem efficiënt onderzocht worden.

Terwijl Johan Hoekstra van Nouryon uitleg gaf hoe een iLES-systeem in zijn bedrijf werd geïmplementeerd, gaf Jolanda Braakman aan hoe bij Eurol vanuit de labafdeling de samenwerking met andere onderdelen van het bedrijf wordt gezocht.

Fearghal Jones, territory sales manager bij Brady Corporation, sprak over de voordelen van rfid-technologie in het lab (FHI sprak hem al eerder), terwijl Farid Boutiba namens het Digital Trust Center weer eens benadrukte hoe belangrijk cyberweerbaarheid is in deze tijden van vergaande digitalisering.

Een ander thema dat speelt in de lab- en zorgwereld is verduurzaming. Mariska van Soest gaf inzicht in hoe het UMC Utrecht groene stappen probeert te zetten. Van Soest gaf in een eerder interview daar al inzicht in.

De afsluiter op deze zonnige editie van LabAutomation kwam voor rekening van Marcel Braam (SGS). Hij vertelde over een casus waarbij op een slimme manier procesoptimalisatie is doorgevoerd door laboranten te trainen.

Volgend jaar hoopt de branche Laboratorium Technologie weer te begroeten op een nieuwe editie van LabAutomation. En noteer natuurlijk de World of Technology & Science in uw agenda: van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 september is de Jaarbeurs in Utrecht.