Terugblik LabAutomation event 2018

Terugblik LabAutomation event 2018

Door: FHI Digitale Service

Opkomende technologie als de blockchain, snellere diagnostische dienstverlening in de labomgeving, betere connectiviteit en data-integriteit: het waren slechts enkele thema’s die aan bod kwamen tijdens het succesvolle LabAutomation event 2018.

Met 334 bezoekers was Congrescentrum 1931 bij de Brabanthallen in Den Bosch weer goed gevuld met professionals uit de labwereld. Bij 32 stands konden zij zich laten informeren over de stand van zaken op het gebied van labautomatisering, van de laatste robotstraten tot toepassingen op basis van augmented reality.

Lab AutomationIn twee zalen konden bezoekers het lezingenprogramma volgen. Professor Bert Niesters trapte de bal af en hield een motiverend betoog over betere connectiviteit tussen apparatuur in de labomgeving. Niesters sprak al eerder met FHI over zijn ambities op dit vlak.

René Rozendal sprak over de implementatie van een Lab Execution Systeem bij de firma Paques. Het cloudplatform wordt onder andere ingezet om biotechnologische werkprocessen en methoden efficiënt te plannen en uit te voeren. Daarbij trok de integratie met Salesforce en het automatisch genereren van sampleformulieren de aandacht.

De bitcoinhype ontstijgend was de lezing van Harry Boer over het onderwerp blockchain. Deze zogeheten distributed ledger-technologie maakt het mogelijk om bijvoorbeeld labdata veilig op te slaan, waarbij de data ook niet langer gemanipuleerd kan worden. Boer werkt al aan een pilot waarbij vertrouwelijke datasets tussen een medisch centrum en een mkb-bedrijf. Nogmaals het bewijs dat blockchain ook buiten de financiële wereld een enorme impact zal gaan hebben.

Snellere dienstverlening

Lab AutomationVergrijzing en de almaar stijgende ziektekosten vormen een onderwerp dat maatschappelijk al jaren speelt. Dit heeft ook zijn impact op de labwereld, vertelde Warry van Gelder, werkzaam bij Result Laboratorium. De vergoedingen gaan omlaag, terwijl de vraag om steeds snellere diagnostische dienstverlening zal toenemen. Van Gelder gaf aan hoe Result Laboratorium met vergaande automatisering dit vraagstuk aan wil pakken en gaf de bezoekers daarmee inzicht in de achterliggende processen.

Peter Boogaard van Industrial Lab Automation gaf in zijn afsluitende keynote zijn visie op het onderwerp life cycle voor edata. Data-integriteit, een thema dat vaker tijdens de 2018-editie van LabAutomation aan bod kwam, speelde daarin een belangrijke rol.