Waarom LabNL DE labbeurs is

Waarom LabNL DE labbeurs is Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

LabNL is een gloednieuwe vakbeurs gericht op de laboratoriumbranche. Van 28 tot en met 30 september kunnen bezoekers in de Jaarbeurs terecht. Maar wat maakt LabNL zo uniek? Wij vragen het aan Wendy Debets, branchemanager bij FHI.

Voor wie is LabNL meer dan een bezoek waard? 

LabNL is bedoeld voor iedereen die in een laboratorium werkt of daar dagelijks mee te maken heeft: laboranten, onderzoekers, labmanagers, mensen werkzaam op researchafdelingen of die de inkoop doen voor een lab.  

Hoe ziet LabNL er als beurs precies uit? 

Deze eerste editie is nog niet zo heel groots opgezet. We staan in hal 7 in de Jaarbeurs. Daarbij staan we samen met een andere, succesvolle vakbeurs van FHI, de elektronicabeurs Electronics & Applications. Voor ons bij de branche Laboratorium Technologie is dit dus een nieuwe opzet. We hebben hiervoor gekozen omdat we heel signalen van onze leden kregen om weer iets te doen, elkaar te ontmoeten en te netwerken. 

Maar iets heel ergs groot opzetten is wel erg spannend in deze tijden. Daarom hebben we er ook voor gekozen het laagdrempelig te houden. Alle standhouders maken bijvoorbeeld gebruik van standaard standbouw. De bezoeker kan zo op een relatief klein oppervlak heel veel exposanten zien. 

Er zijn dus veel verschillende soorten bedrijven uit de labwereld op LabNL te vinden? 

Je ziet veel van de bedrijven uit de drie clusters terug op LabNL die inhoudelijk ook het conferentieprogramma dragen: LabAutomation, LabAnalyse en Life Science. En los daarvan ontbreken de bedrijven natuurlijk niet die bijvoorbeeld algemeen labapparatuur, labinrichting en veiligheidsproducten aanbieden. 

Wat kunnen bezoekers verwachten van het conferentieprogramma? 

We hebben de bekende conferentie titels LabAutomation en LabAnalyse geïntegreerd in de beurs. Ook het nieuwe Life Science event heeft een plekje in het conferentieprogramma. We hebben een lange reeks van interessante sprekers. Want hoewel we nog bezig zijn met het programma zijn we trots op wat er al staat. Bij LabAnalyse kijken we traditioneel naar nieuwe technieken, maar we hebben ook sprekers die meer vertellen over de laatste ontwikkelingen in bredere zin. Zo vertelt professor Michel Nielen over het meten van voedselkwaliteit met je mobiele telefoon. Ook hebben we diverse sprekers die thema’s op het gebied van duurzaamheid behandelen. Verder komt Gert Jan Gruter van Avantium spreken over het belang van analytische technieken voor de ontwikkeling van duurzame materialen.  

Heeft de coronacrisis nog invloed gehad op de inhoud van het conferentieprogramma? 

We hebben hier niet specifiek de nadruk op gelegd, want in een aantal eerder gehouden online events zijn we al diep ingegaan op corona. Maar de ontwikkelingen in het lab zijn door corona wel in een sneltempo vaart gegaan afgelopen jaar. En dat wil je ook belichten. In het Life Science programma op 30 september hebben we bijvoorbeeld een spreker van TNO. Hij geeft een presentatie over LAMP gebaseerde diagnostiek van pathogene micro-organismen. En de start-up Rapidemic vertelt over de door hen ontwikkelde testmethode, waarmee je snel en grootschalig mensen kunt testen, overal ter wereld. Bij LabAnalyse op 29 september hebben we een spreker die vertelt over het testen COVID in afvalwater. Er zitten dus wel interessante corona-gerelateerde lezingen tussen. 

Wanneer kunnen bezoekers zich voor LabNL inschrijven? 

Dat kan vanaf nu. Dus schrijf u als bezoeker snel en kosteloos in, we heten u in september van harte welkom.