Algemene Verordening Gegevensbescherming

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. De AVG is ook wel bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR).

Wat verandert er?

De AVG zorgt onder meer voor:

  • versterking en uitbreiding van privacyrechten;
  • meer verantwoordelijkheden voor organisaties;
  • dezelfde, stevige bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders, zoals de bevoegdheid om boetes tot 20 miljoen euro op te leggen.

Algemene informatie is te vinden op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Voor onze leden

Als federatie voor de technologischebranches heeft FHI in samenwerking met BDO een aantal documenten opgesteld die u kunt gebruiken voor de implementatie van de AVG. Deze vindt u op het extranet.

De documenten zijn te gebruiken als opzet voor uw organisatie. Voor vragen kunt u terecht bij Andreas Meijer. Voor begeleiding kunt u terecht bij Robert van Vianen van BDO.

Bent u wel lid maar heeft u moeite met inloggen? Neem dan contact op met Dennis de Jong.

Meer informatie?

MKB Nederland

Het ministerie van Justitie  en Veiligheid heeft in overleg met MKB Nederland speciaal voor ondernemers een handzame brochure geschreven, als extra hulpmiddel, in zo makkelijk mogelijke taal én tegelijkertijd juridisch juist en compleet.
In deze brochure wordt zo beknopt mogelijk uitgelegd wat de AVG voor mkb-ers betekent. Er wordt uitgelegd wat de regels zijn en hoe je je als ondernemer er aan kunt houden.
Er is dus vooral veel aandacht voor wat gedaan moet worden. In zo duidelijk mogelijke taal.

Ga naar de brochure.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De autoriteit onderzoekt het gebruik van persoonsgegevens binnen bedrijven en overheidsorganisaties. Zij legt boetes op bij overtredingen.

Ga naar de website van autoriteit persoonsgegevens voor meer informatie.