Centrale inkoop door LCH helpt zorgverleners met noodzakelijke medische hulpmiddelen

Centrale inkoop door LCH helpt zorgverleners met noodzakelijke medische hulpmiddelen Door: FHI

Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) gaf in een technische briefing in de Tweede Kamer de noodzaak tot een vorming van het consortium aan. Zo sprak hij over een ‘vechtmarkt’ waarin woekerprijzen voor bijvoorbeeld mondkapjes worden gehanteerd. Door medische hulpmiddelen via het LCH centraal in te kopen is de betrouwbaarheid van de producten verbeterd en groeien de voorraden.

Het LCH is op 23 maart ontstaan met als doel te zorgen dat de zorg over voldoende kwalitatief goede persoonlijke beschermingsmiddelen kan beschikken. Onder regie vanuit het Ministerie van Volksgezondheid en Sport werken private en publieke partijen zonder enig winstoogmerk samen zolang de coronacrisis dit vereist.

Tijdens de presentatie van Van der Kolk werd duidelijk dat bij de start van het LCH er sprake was van een internationale vechtmarkt, waarbij soms ladingen letterlijk worden afgepakt. Ook worden woekerprijzen voor mondkapjes gehanteerd die kunnen oplopen tot 10 euro per stuk, terwijl er ook veel zorgen zijn over de kwaliteit van de producten. Daarnaast heerst er ook schaarste binnen de logistieke ketens, zoals transport per vliegtuig en de opslag in magazijnen.

Sinds 27 maart komen de eerste leveringen binnen. Op 4 april werden al ruim 900.000 chirurgische mondkapjes geïmporteerd en er werd door het LCH een nieuw verdeelmodel opgesteld. Inmiddels is de capaciteit van de luchtbrug naar met name Azië vergroot. In Nederland zijn de bedrijven Afpro filtertechniek, Auping en DSM betrokken bij de productie van FFP2-mondmaskers.

Volgens Van der Kolk heeft het LCH inmiddels voor een aantal producten goede banden opgebouwd met betrouwbare leveranciers. Zo zijn er, op basis van de stand van 28 april, bijna 148 miljoen FFP2/3-maskers ingekocht, bijna 75 miljoen chirurgische maskers en ruim 168 miljoen handschoenen. Inmiddels heeft het consortium ook een bestelsite voor beschermingsmiddelen geopend. Daarop kunnen zorgverleners en ziekenhuizen hun benodigdheden direct bestellen en hoeven zij niet langer zelf op zoek te gaan.