EU investeert in pilot thuismonitoring Elisabeth-TweeSteden


bron: Zorgvisie

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) uit Tilburg start dit najaar met een onderzoek naar thuismonitoring. Het gaat om de controle van hartpatiënten met een pacemaker die twee keer per jaar naar de polikliniek moeten.

Het vierjarige onderzoek moet uitwijzen of zorg van het ziekenhuis op een veilige wijze naar de thuisomgeving verplaatst kan worden. Patiënten met een pacemaker krijgen een kastje mee naar huis. Dat kastje staat in verbinding met de pacemaker en stuurt meetgegevens naar het ETZ. Artsen kunnen contact met patiënten opnemen ‘als de meetresultaten daar aanleiding toe geven’. Dit met het doel om onnodige ziekenhuisbezoeken te voorkomen.

De pilot wordt uitgevoerd bij zowel nieuwe als bestaande patiënten. De onderzoekers stellen hiermee ‘heel goed de reguliere zorg te kunnen vergelijken met de nieuwe manier van werken’. Dit moet onnodige ziekenhuisbezoeken voorkomen. De Europese Unie investeert ruim één miljoen euro in deze studie.

Het ETZ voert het onderzoek uit in samenwerking met drie andere Europese ziekenhuizen: het Engelse Heart and Chest Hospital (Liverpool), het Spaanse Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) en de Italiaanse zorgroep Federsanitá Servizi (Rome). Jos Widdershoven en Mirela Habibović leiden het vierjarige onderzoek.