Kort economisch nieuws van 4 oktober 2021

Kort economisch nieuws van 4 oktober 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt 1648 nieuwe positieve coronatests op maandag, 37 meer dan zondag. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests licht.
  • De Wereldhandelsorganisatie van de Verenigde Naties voorspelt voor dit jaar een groei van de wereldeconomie van 10,8 procent. De WTO kwam eerder nog op een prognose van 8 procent. Wel wijst de organisatie op systeemrisico’s als de chiptekorten en hoge transportkosten.
  • Het Chinese vastgoedconcern Hopson Development staat op het punt een meerderheidsbelang te nemen in de vastgoeddivisie van het noodlijdende Evergrande. Dat melden Chinese staatsmedia. De transactie zou Evergrande zo'n 4 miljard euro opleveren, schrijft de NOS.
  • Meer dan de helft van de ondernemingen die te maken krijgen met cybercrime, doet daar geen aangifte van. Dat meldt de KvK. Wel is het aantal bedrijven dat actief is in cybersecurity flink gegroeid: in vijf jaar is het aantal cybersecuritybedrijven verdubbeld.
  • Een nieuw kabinet moet de regels rondom vaste contracten op de schop nemen, meent De Nederlandsche Bank. Zo zou doorbetaling bij ziekte terug moeten van twee jaar naar een jaar. Volgens DNB wordt het zo aantrekkelijker voor werkgevers om werknemers een vast contract te geven.